Blogs

  • 02:07
  • 0
  • 0

Tjeerd Jongsma

Op de achterkant van een sigarendoos

01 / 12 / 2015

Kortgeleden hebben we bij het ISPT (Institute for Sustainable Procestechnology) een uitgebreide studie afgerond naar de…


Artikelen

Bekijk alles
LEGO
06:48

Opschaling onderzoek bio-aromaten en applicatieontwikkeling met de industrie

Het had een plaats van fysieke ontmoeting moeten worden, maar het 8e Biorizon Jaar Evenement in…

Pierre Gielen

Chemie: man met fles en bioreactor
04:17

Biorizon op koers voor commercialisering bio-aromaten

Biorizon ligt goed op koers richting de commercialisering van de bioaromatenproductie vanaf 2025. Dat bleek tijdens…

Pierre Gielen

Biorizon lab
02:24

Relement bv brengt bioaromaten op de markt

In stilte is deze zomer in Bergen op Zoom Relement bv opgericht: de eerste onderneming die…

Pierre Gielen

Biorizon lab op GCC
04:15

Bio-aromaten ontgroeien de zuurkast

In de zes jaar van haar bestaan heeft het Shared Research Center Biorizon belangrijke stappen gemaakt…

Pierre Gielen

Punch One zonne-auto
02:23

Cardolite zoekt nieuwe toepassingen voor ultralichte Cardanol

Cashewnoten zijn niet alleen een gezonde lekkernij. Van de bolsters wordt een hernieuwbare olie gemaakt, Cashew…

Pierre Gielen

Vlnr Bert van de Beld, Marc Schmitz, Johan ter Harmsel, Jan van Havenbergh, Emmo Meijer
05:47

‘We hebben meer Biorizons nodig’

'We hebben meer initiatieven zoals Biorizon nodig, willen we onze doelstellingen van 49% CO2-reductie in 2030…

Pierre GielenNieuws

Bekijk alles
LignoValue Pilot Plant
01:23

Biorizon Jaarevent 2022 opgesplitst in live en online deel

Op 6 oktober 2022 organiseren Shared Research Center Biorizon & VITO's LignoValue Pilot Plant een live…

Redactie / Mol

Verfkwasten
01:36

Relement schaalt bio MPA productie op met hulp Solvay

Het Solvay Research & Innovation Centre in Lyon gaat Relement BV uit Bergen op Zoom helpen…

Redactie / Bergen op Zoom

Week van de Circulaire Economie
02:38

Vijf sessies Circular Biobased Delta in Week van de Circulaire Economie

Met vijf webinars waarvan vier livestreams op het gebied van groene chemie en circulariteit is Circular…

Redactie / Bergen op Zoom

Zeewier
01:39

ZCORE zoekt bedrijven die bio-aromaten in coatings willen testen

Biorizon’s ZCORE-projectpartners zijn op zoek naar bedrijven die bio-aromatische samples willen testen in harsen of coatings.…

Redactie / Bergen op Zoom

Biorizon lab
01:08

Biorizon maakt businessplan voor applicatiecentrum

Biorizon werkt met een subsidie van het Onderzoek & Ontwikkelfonds Regio West-Brabant aan een businessplan voor…

Redactie / Bergen op Zoom

Chemie Park Delfzijl
01:20

“Er kan veel meer in Chemiecluster Delfzijl”

Het eerder dit jaar verschenen rapport ‘Biobased Opportunities voor de Eemsmondregio’ beschrijft de kansen voor chemiebedrijven…

Redactie / Groningen
In een biobased economy nemen hernieuwbare grondstoffen de rol over van fossiele grondstoffen, zoals olie. Dit is van groot belang om de koolstofvoetafdruk te verkleinen, wat een positieve invloed heeft op klimaatverandering.

De regio Zuidwest-Nederland is rijk aan agrofood- tuinbouw- en chemiebedrijven. Zij kunnen nieuwe markten aanboren door hun traditionele producten en werkwijzen te vernieuwen. Dat gebeurt binnen de Circular Biobased Delta, waarin niet alleen ondernemers maar ook kennisinstellingen en overheden vertegenwoordigd zijn. Doordat zij hun krachten bundelen, kunnen de groei en aantrekkingskracht van de biobased economy worden versterkt.

Focusgebieden

De focus van de Circular Biobased Delta ligt op groene chemie, om de transitie naar de biobased economy te realiseren. Om dat te bereiken, is samenwerking tussen kennisinstellingen, overheden en de industrie (MKB en multinationals) cruciaal. Belangrijke thema’s zijn de verwaarding van suiker, grootschalige bioraffinage en bio-aromaten:

De Circular Biobased Delta werkt, naast met de agenda voor groene chemie, met een toepassingsgerichte, regionale agenda waarin lokale samenwerking de hoofdrol speelt. Hierbij zijn meer dan vijftig MKB’ers betrokken. Ze werken samen met kennisinstellingen, ontwikkelingsmaatschappijen en de Kamer van Koophandel op het gebied van onder andere verpakkingen, vezels, algen, verf en coatings, infra en tuinbouw. De betrokken partijen leggen daarnaast de link met de creatieve industrie: biobased producten zien er bij voorkeur anders uit dan ‘gewone’ producten. Bij dit alles speelt de Biobased Delta een faciliterende en stimulerende rol. En niet alleen regionaal. Ook wordt samengewerkt met partners uit andere Nederlandse regio’s aan de versnelling van de biobased economy.

Toplocaties

De places to be in Zuidwest-Nederland zijn de negen toplocaties van de Circular Biobased Delta. Daar zijn de groene innovaties geconcentreerd en pionieren ondernemers op het gebied van de biobased economy. Het aantal toplocaties in de Circular Biobased Delta breidt zich steeds verder uit.

Businessplan

In het meerjarenplan van de  Biobased Delta (2018-2020) staat meer informatie over de kenmerken, de organisatie en de kernthema’s van de Delta. Ook wordt hierin aangegeven welke concrete projecten bijdragen aan de ambitie van de Circular Biobased Delta om de koploperpositie van Zuidwest-Nederland in de biobased economy de komende jaren verder te versterken.

Van dit meerjarenplan is ook een Engelse versie beschikbaar.

Stichting Circular Biobased Delta

De Circular Biobased Delta bestaat sinds 2012 in de huidige samenstelling. Eind 2013 kreeg het samenwerkingsverband de vorm van een stichting. De ambitie is groot: de Circular Biobased Delta wil een topregio zijn waarin nieuwe inzichten op het gebied van de biobased economy slim worden toegepast in de procesindustrie en agrofoodsector. Dat is mogelijk door relevante partijen met elkaar te verbinden en door samen te werken met vergelijkbare organisaties in binnen- en buitenland. Ook de topfaciliteiten en applicatiecentra van de Circular Biobased Delta spelen een belangrijke rol in haar succes. Die geven de kennisinfrastructuur vorm en vormen een belangrijke schakel met de praktijk.

Bij de stichting Circular Biobased Delta hoort een Raad van Toezicht, die in de gaten houdt of de doelen van de stichting worden gerealiseerd en die de uitvoering van het gezamenlijke biobased programma controleert. Bovendien hebben de RvT-leden ook een inspirerende rol richting het bestuur en treden ze op als ambassadeurs namens de stichting. In de Raad van Toezicht zitten bestuurders van de provincies, het bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de betrokken regio’s.