Lees verder
Biorizon-spinoff Relement heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: de succesvolle demonstratie van bio MPA in industriële coatings. Relement werkte samen met Worlée Chemie en Baril Coatings om deze industriële coating te demonstreren: een eerste in zijn soort, hoogwaardige, watergedragen alkydcoating, met bio MPA als vervanger van het fossiele ingrediënt ftaalzuuranhydride.
Redactie / Bergen op Zoom

Na drie jaar sleutelen en testen van verschillende formules bereikte de samenwerking een doorbraak met een proefrun van deze eco-coating, die het hoogste percentage biobased content bevat dat ooit is bereikt. De eco-coating wordt door Straalbedrijf Boxtel gedemonstreerd op een elektrische wiellader van TOBROCO-GIANT. Deze succesvolle demonstratie bewijst dat industriële coatings duurzaam kunnen zijn.

Jarenlang heeft de coatingharsindustrie geprobeerd het fossiele ftaalzuuranhydride te vervangen. Relement’s lanceringsproduct bio MPA (3-methyl ftaalzuuranhydride) vervangt niet alleen fossiele ingrediënten, maar bovendien is er een watergedragen coating ontwikkeld die de emissies verlaagt en het veiligheidsprofiel verbetert. Daarnaast zijn er nog andere voordelen gevonden die kunnen worden toegeschreven aan het gebruik van bio MPA.

Relement is nu klaar om de productie van bio MPA op te schalen naar tonschaal, wat zal leiden tot de commerciële introductie van veel duurzamere coatings, composietharsen, lijmen en meer.

Deze samenwerking was onderdeel van het Bright Coatings project waarinRelement, Worlée, Baril, TNO, Biorizon, Lenzing, Cosun en Vertoro samenwerken.

Beeld: TOBROCO-GIANT