Lees verder
Het duurzame chemiebedrijf Relement uit Bergen op Zoom heeft €1 miljoen opgehaald in een eerste financieringsronde voor de opschaling van zijn startproduct, bio MPA. De investering maakt pre-commerciële testen mogelijk met geselecteerde klanten die voorop lopen met de ontwikkeling van duurzame coatings.
Redactie / Bergen op Zoom

Het Brabant Startup Fonds (BSF), de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en TNO zijn vroege investeerders. Smart Industries Fund, beheerd door Innovation Industries, heeft vorig jaar al geïnvesteerd in Relement. Daarnaast heeft Rabobank onlangs een Innovatielening aan het bedrijf verstrekt.

“Deze vroege en lokale investeerders onderschrijven onze missie, namelijk het leveren van duurzame chemische ingrediënten voor alledaagse producten die moeilijk zijn te recyclen”, aldus Roger Blokland, CEO van Relement. “De chemische industrie staat aan de vooravond van een enorme verandering naar duurzame producten en Relement zal een oplossing bieden voor belangrijke markten.”

Ontbrekende schakel

Bio MPA is een uniek biobased chemisch ingrediënt. Het biedt de ontbrekende schakel om biobased alkyd coatings te maken. Door het vervangen van op aardolie gebaseerde ingrediënten, wordt een aanzienlijke vermindering van de CO2-voetafdruk van de coating bereikt. Bovendien zal bio-MPA de belangrijkste eigenschappen van verf en coatings verbeteren, zoals krasbestendigheid.

Relement, een spin-off van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), gaat leveranciers voorzien van groene chemische ingrediënten voor alledaagse producten zoals coatings, kleefmiddelen, isolatiematerialen, smeermiddelen en nog veel meer. Deze ingrediënten worden gemaakt van plaatselijk gewonnen niet-eetbare landbouwreststromen, in plaats van fossiele olie.

Beeld: kitzcorner/Shutterstock