Lees verder
Innovatie in verpakkingen voor voedsel is een belangrijk onderwerp voor de Europese Unie om de milieubelasting van verpakkingsmaterialen en voedselverspilling tegen te gaan. Om dit probleem aan te pakken is er in Spanje een nieuw project gestart onder de naam YPACK 'high performance olyhydroxyalkanoates based packaging to minimise food waste'. 
Redactie / Zaragoza

Het project wordt gefinancierd onder de vlag van het Horizon2020 programma. Het wordt gecoördineerd door CSIC en bestaat uit 20 partners.

YPACK omvat de scale-up en de commerciële validering van twee innovatieve bio-afbreekbare oplossingen voor voedselverpakkingen (thermoformed tray en flow pack bag) gebaseerd op PHA. Deze oplossingen worden ontwikkeld om de houdbaarheid van levensmiddelen te verruimen, voedselverspilling tegen te gaan en de milieu-impact te minimaliseren. Dit alles met de markttrends in het achterhoofd houdend.

De rol van het Spaanse bedrijf Tecnopackaging wordt gefocused op het produceren van een multilayer film van verschillende polymeric PHBV blends en het lamineren met een active agent.

De resultaten worden getest en toegepast bij verse producten (vlees, fruit & groenten en verse pasta), de grootste veroorzakers van voedselverspilling.