Lees verder
In stilte is deze zomer in Bergen op Zoom Relement bv opgericht: de eerste onderneming die zich gaat bezighouden met de commerciële productie en vermarkting van bioaromaten, ontwikkeld in het Biorizonprogramma. Relement is een spin-off opgericht vanuit TNO, de ontwikkelaar van deze specifieke bioaromatentechnologie binnen het Biorizonprogramma.
Pierre Gielen

De naam van het bedrijf verwijst naar ‘the Renewable Element’: het hernieuwbare element. Daarmee wordt onderstreept dat de aromaten biobased van oorsprong zijn. “Voor het eerst is het nu mogelijk om biobased alkydresins (verf, red.) te maken. Dat kon voorheen niet. Aromaten waren de missing link”, zegt Roger Blokland, founder en managing director van Relement.

Betere eigenschappen

Relement richt zich overigens niet op bulkchemie, maar specifiek op specialty-bioaromaten die een bijzondere functie in het eindproduct verzorgen. “Ze kunnen in veel gevallen betere eigenschappen creëren dan met petrochemische aromaten haalbaar was. Dat ze biobased zijn, is de bonus die onze klanten krijgen. Dat is een veel betere propositie dan dat het alleen beter is voor de planeet.”

Aromaten zijn onmisbaar in bijvoorbeeld verf of smeermiddelen. Dankzij hun rigide chemische structuur zorgen ze voor hardheid, glans of UV-stabiliteit. In smeermiddelen worden ze ingezet als basisvloeistof om het smeermiddel stabieler en beter bestand te maken tegen hogere temperaturen.

“Dat heeft diverse voordelen. Het betekent dat een smeermiddel of een coating veel langer meegaat, waardoor je minder nodig hebt en duurzaamheid bereikt op meerdere assen: niet alleen door een groenere formulering van het product, maar ook door een vermindering van het gebruik.”

Goede keuze

“Je ziet bovendien dat het gaat om toepassingen van producten die moeilijk te recyclen zijn. Dat is de gemene deler van al onze eindproducten: omdat ze niet zo makkelijk zijn te recyclen, is de enige optie om te verduurzamen naar de ingrediënten en de eigenschappen te kijken. Biobased is dan ook de goede keuze.”

De markt waarin Relement gaat opereren is in ieder geval groot genoeg. “Ten opzichte van de bulkchemie is de markt voor specialty aromaten relatief klein, maar de toegevoegde waarde is hoog en de marktomvang bedraagt wereldwijd nog steeds zo’n € 2,5 miljard. Het is dus een heel interessant segment om met specialty biobased chemie te starten.”

Tot nu toe zijn alleen samples op kilogramschaal geleverd aan een aantal belangrijke klanten. Die zijn met enthousiasme ontvangen. “Die kilosamples zijn al geruime tijd beschikbaar dankzij het Biorizon programma. Dat is voor Relement een hele mooie basis. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit.”

De volgende stap is dat de producten op de markt worden gezet in een strategische relatie met een loonproducent. “Op het moment dat we commerciële verkoop hebben gerealiseerd, gaan we doorpakken richting het ontwerpen van een commerciële fabriek. Uiteindelijk is onze droom dat we een aantal commerciële fabrieken voor onze specialty bioaromaten kunnen gaan opzetten.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Circular Biobased Delta.

Beeld bovenaan: TNO