Lees verder
Noord-Nederland is dé locatie voor de ontwikkeling van biopolymeren, groene chemie en circulaire innovatieve recyclingsystemen. Het digitale evenement Chemport Connect laat dat in oktober en november aan de wereld zien.
Pierre Gielen

Chemport Connect is de digitale editie van een in het voorjaar in Emmen geplande Expo. Corona gooide roet in het eten, maar de Noord-Nederlandse ondernemers zitten niet stil. Want als er iets is wat de coronacrisis duidelijk maakt, is het wel dat vergroening en lokale productie onmisbaar zijn voor een duurzaam herstel.

Vergroening en het aanpassen van waardeketens vereisen wel samenwerking in de regio en daarbuiten. Dat is precies wat er gebeurt binnen het Chemport Europe ecosysteem. Daarin werken de chemische, biobased en circulaire industrie samen met kennisinstellingen aan een groene toekomst voor Noord-Nederland. De ambitie is om in de Chemport regio duurzame ketens te realiseren Hoe? Dat lieten Errit Bekkering (Chemport Europe), Cas König (Groningen Seaports) en Gerard Nijhoving (Senbis Polymer Innovations) zien tijdens het eerste webinar dat op 23 september werd gehouden. Dat webinar is nog online op YouTube te bekijken.

Kennis uitwisselen

Wat nog in het verschiet ligt is een reeks gratis toegankelijke inhoudelijke webinars, een internationaal digitaal live event en een besloten regionale bijeenkomst. Kennis uitwisselen, netwerken en zakendoen staan daarbij centraal. Maar dan zonder mensen vanuit de hele wereld fysiek naar Nederland te halen.

Zo gaat Bart Labrie (H&P Moulding) op 14 oktober via het Zoom platform in op hoogwaardige toepassingen van biobased polymeren, een van de specialismen van chemiecluster Emmen. Denk aan spuitgietproducten voor medische toepassingen. Maar biopolymeren maken ook milieu-impact in eenvoudige producten die in grote hoeveelheden worden gemaakt en weggegooid. “Binnenkort mogen disposables niet meer worden gebruikt en dat biedt ons kansen. Onze partner Limm vervangt bijvoorbeeld single use plastics en polycarbonaat glazen die op grote festivals worden gebruikt door glazen van biodegradeerbaar PHA, geproduceerd door ons.”

Het webinar wordt vooral heel prakisch, benadrukt Labrie. “We laten zien wat onze ervaring is in de verwerking van dit soort materialen. Ook gaan we in op de kwaliteit van biokunststoffen die op dit moment worden aangeboden. En we beantwoorden vragen, bijvoorbeeld over biobased kleurstoffen en additieven en over de mate van degradeerbaarheid en circulariteit.”

Het is een actueel onderwerp, waarbij Europa in de wereld een voortrekkersrol speelt. Dat blijkt wel uit de stroom aan groene wet- en regelgeving uit Brussel. Zo zijn er Europese richtlijnen op het gebied van Ecodesign, wetgeving op het gebied van single-use plastics en microplastics, en geplande heffingen op fossiele producten (zoals een virgin plastic tax). Hoe gaan solutions providers en eindgebruikers daarmee om? Gerard Nijhoving van Senbis Polymer Innovations gaat daar op in tijdens het webinar van 28 oktober.

Het is wel duidelijk dat verduurzaming van de plasticsproductie onontkoombaar zal zijn. Bijvoorbeeld door de inzet van biogrondstoffen, zoals suikers. Suikerhoudende gewassen zoals suikerbieten en aardappelen zijn er in Noord-Nederland volop. Chemport Europe heeft ze in kaart gebracht in een roadmap voor de chemie: de zogeheten suikeragenda. Dat is onderwerp van het webinar van 4 november. Lees er meer over in het interview met Errit Bekkering op deze website.

Tot slot, aan het eind van de levensduur, moeten al die kunststoffen ook nog worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled. Hoe gaat dat in zijn werk en kan het in de toekomst slimmer? Het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) te Heerenveen doet daar onderzoek naar. Martine Brandsma van het NTCP geeft in het webinar van 11 november een virtuele rondleiding door haar faciliteit en toont hoe daar samen met het bedrijfsleven wordt gewerkt aan een toekomstbestendig recycle-netwerk.

Live event

En dan is het 17 november, de datum van het Chemport Connect Live Event, met onder meer de lancering van een aantal nieuwe ontwikkelingen. Zo komen Teijin Aramid en BioBTX met een primeur en presenteert Senbis een afbreekbaar biobased alternatief voor de rubberkorrels op kunstgras sportvelden. Ook is er een paneldiscussie met deelnemers vanuit Europa, de VS en Azië.

De discussie wordt vanuit Amerika geleid door Peter Schelstraete van Ubuntoo, het ‘Environmental Solutions Platform’. “De panelsessie brengt een brede waaier van innovatoren die echt innovatief bezig zijn met het gebruik van biogebaseerde materialen, op een commerciële manier”, zegt Schelstraete. “Het is de bedoeling om licht te scheppen rondom de opportuniteiten, maar ook over hindernissen die moeten worden overwonnen. Daarbij kijken we ook over de grenzen, met deelnemers uit Nederland, Engeland, de VS en Azië. Zo laten we zien wat Noord-Nederland kan betekenen voor de rest van de wereld en andersom. Want het gaat beide kanten uit. Noord-Nederland kan een wereldwijd schoolvoorbeeld zijn op het gebied van biobased materials.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Chemport Europe.

Kijk voor meer informatie en inschrijven op chemportexpo.eu

Beeld: Ash Pollard/Shutterstock

Connect Webinars 16.00 uur:

  • 14 oktober: nieuwe biobased polymeer-toepassingen voor hoogwaardige markten
  • 28 oktober: Europese ontwikkelingen op het gebied van biodegradeerbare polymeren, bezien vanuit de waardeketen
  • 4 november: de Noord Nederlandse Suikeragenda
  • 11 november: het bouwen van een robuust recycling netwerk en high performance polymer recycling

Chemport Connect Live Event 10.00 uur:

  • Jan Roos van Teijin Aramid gaat in op de circulaire aramide keten, ism. BioBTX;
  • Gerard Nijhoving (Senbis) toont een duurzame oplossing voor sportvelden met kunstgras;
  • Josse Kunst (CuRe Technology) gaat in op The future of enhanced recycling, chemische PET recycling zoals die o.a. wordt toegepast voor Coca Cola;
  • Tom van Aken (Avantium) houdt een keynote speech;
  • Peter Schelstraete (Ubuntoo) leidt een internationale paneldiscussie.

Kijk het eerste Chemport Connect webinar terug