Van Aken kondigde aan toe te zijn aan de commerciële productie van FDCA. In 2023 opent Avantium een 5 kton FDCA flagship plant in Delfzijl. Ongeveer een jaar later wil het bedrijf ook een flagship plant openen voor bioMEG. Daarmee zijn de bouwstenen beschikbaar voor PEF, de 100% biobased vervanger van PET. PEF heeft betere barrière-eigenschappen, maar is ook volledig biologisch afbreekbaar in de bodem.
Ook CuRe Technology gaat een demoplant bouwen. Een leegstaande fabriek op het Emmtec-bedrijventerrein wordt omgebouwd voor de recycling van polyester, met een capaciteit van 25 kton. CuRe Technology ‘verjongt’ daarbij het PET om teruggang in kwaliteit te voorkomen en verontreinigingen te verwijderen. Het is niet alleen bestemd voor verpakkingen, maar bijvoorbeeld ook voor textiel en bouwmaterialen. Het bedrijf sloot dit jaar een partnerschap met Coca Cola Nederland, dat al zijn frisdrankflessen van rPET wil gaan maken. Daarbij gaat het volgens directeur Jan Massink om 350 miljoen flessen per jaar. Ook Adidas gaat met CuRe in zee.
Supervezel
Jan Roos, directeur energietransitie en duurzaamheid van Teijin Aramid, presenteerde tijdens Chemport Connect een 92% biobased variant op de supervezel Twaron. Samen met BioBTX en Syncom slaagde Teijin erin om een groot deel van de fossiele grondstoffen te vervangen door biobased alternatieven. “Hierdoor bereiken we een CO2-reductie van 25%. We zoeken u naar nieuwe grondstoffen op basis van gemengd plastic afval en willen uiteindelijk naar een vezel van 100% hernieuwbare grondstoffen”, aldus Roos.
Innovatiecampus
Gerard Nijhoving van Senbis Polymer Innovations kondigde de oprichting aan van de Chemport Innovation Campus in Emmen. De organisatie gaat producten gaat maken met bedrijven en kennisinstellingen, maar uiteindelijk moeten er ook eigen faciliteiten en een researchprogramma komen. “Emmen is een goede plaats om innovaties op te schalen naar de markt. Hier is veel kennis beschikbaar, van polycondensatie, de productie van biopolymeren, spinning, 3D printing en chemische recycling.” Onder de vlag van SPIC is er nu al voor € 6 miljoen aan investeringen in nieuwe machines gepland.
Systeemverandering
Om van het wereldwijde plastics probleem af te komen, is echter zo veel mogelijk recyclen, reduceren, opslaan of storten en verbranden nog niet genoeg, stelde Julia Koskella van SystemIQ tijdens een panelsessie onder leiding van Peter Schelstraete (Ubuntoo). “Er is een systeemverandering nodig.” Dat betekent niet alleen de inzet van alternatieve materialen, recycling en chemische conversie, maar ook een gedragsverandering, hergebruik en minder gebruik van verpakkingen. Kortom: het is alle hens aan dek, de komende jaren. Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar ook kansen voor het ijzersterke ecosysteem op het gebied van circulaire plastics in Noord-Nederland.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Chemport Europe.
Foto’s: Iris Sijbom Photography