Lees verder
BioBTX heeft meer dan € 80 miljoen opgehaald voor de bouw van haar eerste commerciële fabriek voor de productie van hernieuwbare aromaten.
Redactie / Groningen

Het Noord-Nederlandse BioBTX, gevestigd in Groningen, is een technologieontwikkelaar in de circulaire chemie. Via de zelf ontwikkelde ICCP-technologie maakt BioBTX de productie van drop-in chemicaliën en aromaten mogelijk uit biomassa en plastic afval. Hiermee loopt het bedrijf voorop in de transitie naar een circulaire chemische industrie, met lagere CO2 emissies en verminderde afhankelijkheid van fossiele grondstoffen.

De investering van € 80 miljoen maakt het mogelijk om de ICCP-technologie op te schalen in de PETRA Circular Chemicals Plant in Chemiecluster Delfzijl, onderdeel van Chemport Europe. Daar zal jaarlijks 20.000 ton plastic reststromen worden omgezet naar hernieuwbare aromaten; dit zijn essentiële chemische bouwstenen voor de productie van alledaagse producten, zoals isolatiemateriaal, verf, PET-flessen, batterijen en farmaceutische producten. Zodra de fabriek draait en de productie op gang is, zal de BioBTX technologie haar weg vinden naar klanten in de chemische industrie elders in de wereld.

Nieuwe aandeelhouders

De investering van € 80 miljoen bestaat voor € 42 miljoen uit bedrijfskapitaal van de nieuwe aandeelhouders Invest-NL, Infinity Recycling en Covestro tezamen met de bestaande aandeelhouders NOM, Groeifonds, Carduso Capital en anderen. Aanvullende financiering komt via leningen van in totaal € 19 miljoen van het Polestar Capital Circular Debt Fund en de Provincie Groningen. De Nederlandse overheid verstrekt daarnaast via RVO een subsidie van € 14 miljoen, terwijl bovendien sprake is van een aantal andere subsidies. Daaronder ook de DEI+ (Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie) die in een tweejarig traject met begeleiding van ASQA Subsidies is aangevraagd en toegekend.

“We zijn enorm trots op dit unieke consortium van investeerders en financieringspartners”, zegt Ton Vries, CEO van BioBTX. “Deze financiering is een cruciale stap in het creëren van een duurzaam pad voor de chemische industrie.” Volgens Henri Kats, Investment Manager NOM, markeert de investering in BioBTX een cruciale stap richting de circulaire economie: “Dit bevestigt het potentieel van de innovatieve technologieën die worden ontwikkeld op de Zernike Campus in Groningen.”

Kijk voor meer informatie op de website van BioBTX.

Beeld: BioBTX pilot plant