Lees verder
Bedrijven die plastic producten maken kunnen vanaf 18 juni subsidie aanvragen om te onderzoeken hoe ze meer circulair plastic kunnen gaan gebruiken, meldt RVO Nederland. Tot 2030 is hiervoor in totaal 49 miljoen euro beschikbaar.
Redactie / Den Haag

Hiermee kunnen plasticverwerkers technische tests uitvoeren om te onderzoeken of ze een deel van het fossiele plastic in hun productieproces kunnen vervangen door gerecyclede of biobased plastics.

De subsidieregeling is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om een hoger percentage van gerecycled of biobased materiaal toe te passen in nieuwe plastics. Denk bijvoorbeeld aan plastic op basis van suikerriet dat verwerkt wordt in drinkflesjes.

In Nederland wordt momenteel ongeveer 8% van de plastic (deel)producten gemaakt met recyclaat. Biobased kunststoffen worden nog maar zeer beperkt toegepast. Dat percentage moet omhoog.

Minister Mark Harbers: “We willen af van het gebruik van fossiele grondstoffen. Niet alleen als energiebron, maar ook als grondstof voor dingen die we maken, zoals plastic. Daar hebben we het bedrijfsleven hard bij nodig en met subsidies als deze helpen we ze om de overstap te maken van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen.”

Nationale circulaire plastic norm

Het kabinet werkt aan de invoering van een nationale circulaire plastic norm (NCPN). Dat houdt in dat in Nederland vanaf 2027 een oplopend percentage gerecycled of biobased materiaal wordt toegepast in nieuwe plastics. Deze subsidieregeling wordt beschikbaar gesteld in combinatie met de invoering van de NCPN en is onderdeel van een pakket van in totaal € 267 miljoen aan subsidies voor het stimuleren van circulair plastic.

De subsidie is tot stand gekomen in overleg met de sector van plasticverwerkers. De regeling wordt ingesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Zie de website van RVO Nederland voor meer informatie.

Beeld: Miha Creative/Shutterstock