Lees verder
Met een recyclingpercentage van 45% van ingezameld plastic afval is Nederland Europees koploper in plasticsrecycling. Het Europees gemiddelde is namelijk 35%. Er is dus nog veel te verbeteren.
Brussel

Dat blijkt uit cijfers uit 2020 die eerder dit jaar zijn gepubliceerd in het Circulaire Economie voor Plastics rapport. Ze maken duidelijk dat er kansen blijven liggen, doordat meer dan de helft van het ingezamelde plastic afval wordt verbrand, ook in ons land dat in recycling voorop loopt. Waardevolle grondstof voor circulaire plastics gaan hierdoor verloren, alsook de kans om de uitstoot van CO2 verder terug te dringen.

De branche-organisatie Plastics Europe pleit dan ook al langer op Europees niveau voor een versnelde verruiming van de mogelijkheden voor chemische recycling, in aanvulling op mechanische recycling. In de eerste plaats door plastic afval voor chemisch recyclen beschikbaar te maken dat nu moeilijk mechanisch recyclebaar is, of waarvoor het separaat scheiden en recyclen niet kostendekkend is.

Infographic

In aanvulling op het Circulaire Economie voor Plastics report heeft Plastics Europe nu ook een infographic gepubliceerd waarin de plastics recycling gedetailleerd in beeld wordt gebracht. Er wordt ingezoomd op productie, conversie, consumptie, afvalverwerking, recycling en het gebruik van gerecycled plastic in Nederland. De infographic bevestigt dat het nog niet snel genoeg gaat en chemisch recyclen.

  • Nederland is als een van de weinige landen in Europa een netto-importeur van plastic afval.
  • Van al het plastic afval in Nederland wordt 45% ingezet voor recycling. Bijna 30% wordt omgezet in recyclaat, dat ‘virgin’ plastic in nieuwe producten vervangt.
  • Nieuwe producten bevatten gemiddeld ca 12,5% recyclaat (in 2018 was dat nog ca. 10%).
  • In de bouw wordt steeds meer plastic gebruikt. Het gaat hier doorgaans om toepassingen met een lange levensduur, zoals leidingen, isolatiemateriaal, klimaatbeheersing en vloersystemen. Plastics dragen dus ook bij aan een positieve klimaat-footprint. Daar is meer onderzoek naar nodig.

Bekijk de infographic op de website van Plastics Europe.

Beeld: Plastics Europe