Lees verder
Staatssecretaris van Veldhoven (I&W) heeft op 28 september de uitvoeringsagenda Circulaire Economie (UPCE) aan de Tweede Kamer aangeboden. Het uitvoeringsprogramma geeft vorm aan de overgang naar een circulaire economie in de jaren 2020 tot en met 2023.
Redactie / Den Haag

Deze actualisatie is vormgegeven op een moment waarop de COVID-19 crisis steeds meer vat op de wereld kreeg. Dat heeft invloed op de uitvoering van het programma, niet alleen vanwege de negatieve effecten op de economie en de onmogelijkheid om fysiek bij elkaar te komen, maar bijvoorbeeld ook door de gebleken fragiliteit van de recyclemarkt. Van Veldhoven wil de vraag naar gerecycled plastic stimuleren in Europees verband, door een minimum percentage plastic recyclaat in nieuwe producten verplicht te stellen en de prijsontwikkeling van gerecyclede plastics los te koppelen van die van aardolie en virgin plastics. Ook wil zij onder meer chemische recycling en de markt voor duurzame biobased plastics stimuleren.

De crisis maakt het volgens de Staatssecretaris des te duidelijker dat het essentieel is dat de wederopbouw van de economie robuust en duurzaam plaatsvindt: “Alleen door onze economie te vergroenen, kunnen we uit het rood komen.”

Het ‘Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2020 – 2023’ is als pdf te downloaden vanaf de website rijksoverheid.nl.

Beeld: BsWei/Shutterstock