Lees verder
Bio-afbreekbare plastics in verpakkingen veroorzaken problemen voor afvalverwerkers, zowel bij het composteren als bij het recyclen. Niet-afbreekbare biobased plastics hebben de voorkeur. Dat maakte de Vereniging Afvalbedrijven deze week bekend.
Redactie / 's-Hertogenbosch

De afvalbedrijven zijn voorstander van plastic dat is gemaakt van biobased grondstoffen, omdat die probleemloos meelopen in het huidige sorteer- en recycleproces. De polymeren zijn namelijk hetzelfde, of ze nu van aardolie of biomassa zijn gemaakt. Voorbeelden zijn bio-PET (polyetheentereftalaat) en bio-PE (po-lyethyleen).

Biobased plastics zijn gewoonlijk niet door schimmels af te breken. Biologisch afbreekbare plastics wel. Voorbeelden hiervan zijn PLA (polylacticacid), een poly-melkzuur, en PHA’s (polyhydroxyalkanoaten).

Composteertijd te kort

Bio-afbreekbare plastics moeten voldoen aan de Europese norm EN 13432 en horen in een industriële composteringsinstallatie binnen 12 weken voor minstens 95% uit elkaar vallen. In de praktijk is de composteertijd in Nederland slechts twee tot vier weken. Daardoor blijft er veel residu achter, dat wordt afgevoerd naar een verbrandingsinstallatie.

Het Kiemplantlogo of OK Compostlogo op deze plastics is zelfs misleidend, stelt Tim Brethouwer van afvalverwerker Attero. Het plastic mag niet in de groenbak en breekt in de natuur pas na vele jaren af. Alleen het afbreekbare gft-inzamelzakje voor in de keuken vormt hierop een uitzondering.

Stoorstroom

Kunststofrecyclers zien bio-afbreekbaar plastic als een stoorstroom in de niet-afbreekbare plastics. Het zorgt voor verkleuring en kwaliteitsverlies in gerecycled PET, terwijl het bij de recycling van harde kunststoffen (PP en PE) in de residustroom terechtkomt. Dat stelt recyclers voor extra kosten.

De afvalsector wil daarom dat alle troeven worden ingezet op het mechanisch recyclen van biobased plastics, niet op het composteren: ‘Recyclen past binnen een circulaire economie.’ Alleen bij zogeheten monostromen, waarin bio-afbreekbare plastics niet gemengd zijn met ander afval, kan composteerbaarheid een pluspunt zijn. Denk aan de gescheiden inzameling van festivalbekers en productie-afval. Ook in de land- en tuinbouw heeft afbreekbaarheid een meerwaarde.

Een uitgebreide studie van CE Delft naar bioplastics die eind 2017 verscheen, onderschrijft de mening van de Vereniging Afvalbedrijven: kies voor circulair, dus recycling. En vul de overgebleven vraag naar fossiel plastic in met biobased.