Lees verder
Meer dan 100 deelnemers bezochten op 26 maart Behind the scenes @Chemelot, de eerste van een reeks evenementen in Nederlandse regionale chemieclusters, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de VNCI.
Redactie / Geleen

Tijdens het evenement werd onder meer het nieuwe digitale platform ‘Chemie in Nederland’ gepresenteerd, de Wikipedia van in Nederland geproduceerde, bewerkte of verhandelde chemische stoffen. Ook namen de bezoekers deel aan een discussie over de rol van chemie bij het behalen van de klimaatdoelstellingen, naar aanleiding van het pas verschenen rapport ‘Chemistry for Climate – Acting on the need for speed’. Centraal in deze ‘routekaart’ staat hoe de Nederlandse chemische industrie in 2050 een broeikasgasreductie van 90 procent kan bereiken en wat de kosten daarvan zijn.

Behoefte aan incentives

Duidelijk was dat vrijwel alle partijen in de Nederlandse chemie behoefte hebben aan een ‘incentive’ om de transitie naar een groenere chemie te versnellen: ‘de snelheid van verandering zal afhangen van de betaalbaarheid.’ Financiering speelt dus een grote rol, naast het aanpassen van belemmerende regelgeving door de overheid en het vergroten van de acceptatie van duurzame alternatieven bij de eindgebruiker. Chemiebedrijven moeten echter ook zelf de stap aandurven naar het veranderen van hun portfolio en het opzetten van nieuwe (biobased) waardeketens.

Duurzaam acrylonitrile

Enkele concrete initiatieven op Chemelot passeerden de revu tijdens Behind the Scenes. Zoals de duurzame productie van acrylonitrile, een stof die wordt toegepast in onder meer ABS, acrylamide, koolstofvezels, nitrielrubber, traagschuim en lakken. Het bedrijf AnQore (voortgekomen uit DSM) onderzoekt momenteel of propeen en ammoniak in het productieproces kunnen worden gemaakt met biobased feedstocks.

Een ander initiatief is DSM Niaga, dat zich richt op het maken van beter recyclebare tapijten. De ingewikkelde ‘sandwich’ van vele (soms schadelijke) stoffen waaruit een tapijt momenteel bestaat, wordt daarbij vervangen door polyethyleen, eventueel in combinatie met wol of polyamide. Tussen de lagen zit ‘omkeerbare’ lijm, waardoor zij in de recyclefase eenvoudig door verhitting los zijn te koppelen.

Venture Essentials

Om de stroom aan innovaties op Chemelot op gang te houden en werkgelegenheid te creëren in de regio, zijn start-ups onmisbaar. Daarom start de Brightlands Innovation Factory in april met het intensieve trainingsprogramma Venture Essentials. In 10 weken worden startende ondernemers klaargestoomd voor de markt. Dat begint bij het ontwikkelen van een gevalideerd en schaalbaar businessmodel, het zoeken van investeerders en een ‘customer launch’ binnen het Chemelot-netwerk van multinationals. Dat is bijzonder, omdat een typisch start-up traject in de chemie van idee tot marktintroductie wel 10 jaar kan duren.