Lees verder
PlasticsEurope kondigt een aanzienlijke verhoging aan van geplande investeringen in chemische recycling: van €2,6 miljard in 2025 naar €7,2 miljard in 2030.
Redactie / Brussel

Chemische recycling wordt gezien als een sleuteltechnologie in de transitie naar een circulaire economie. Om de investeringen verder hierin te versnellen, pleit PlasticsEurope voor een geharmoniseerd en krachtig beleid en regelgevend kader.

Chemische recycling (depolymerisatie) maakt het mogelijk om plastic afval te recyclen dat anders wordt verbrand of op de stort belandt. Het levert aanzienlijke hoeveelheden gerecycled materiaal op met ‘virgin’ plastics eigenschappen. Het is complementair aan mechanische recycling en heeft een enorm potentieel om hoogwaardige banen te creëren en bij te dragen aan een klimaatneutrale en concurrerende circulaire economie in Europa.

Miljarden investeringen

Geschat wordt dat tegen 2050 bijna 60% van de wereldwijde kunststofproductie gebaseerd zou kunnen zijn op hergebruik en recycling. Leden van PlasticsEurope investeren al miljarden euro’s en werken samen met innovatieve partners in de waardeketen om chemische recycling en andere geavanceerde technologische oplossingen op te voeren. De aangesloten bedrijven zijn van plan om hun investering in chemische recycling te verhogen om in 2025 1,2 Mt en in 2030 3,4 Mt gerecycled plastic te produceren.

Tijdens het evenement ” Closing the loop on chemical recycling in Europe ” in Brussel zei Markus Steilemann, voorzitter van PlasticsEurope en CEO van Covestro, chemische recycling te zien als gamechanger en een belangrijke bouwsteen van de circulaire economie – niet alleen in Europa. “De aangekondigde verhoogde investering bevestigt de vastberadenheid van de industrie om het probleem van plastic afval aan te pakken en ondersteunt de klimaat- en duurzaamheidsambities van de EU Green Deal. Dit is echter slechts een startpunt en er zijn nog aanzienlijke investeringen nodig om de waarde van deze technologie volledig te benutten.”

Meer informatie is te vinden op de website van Plastics Europe.

Beeld: DJ Srki/Shutterstock