Lees verder
Het Groningse BioBTX, TU Eindhoven en de Rijksoverheid Groningen hebben met hulp van ASQA Subsidies een subsidie ontvangen van €2,8 miljoen van het Just Transition Fund (JTF).
Redactie / Groningen

Het geld is toegekend voor de implementatie en uitvoering van het project “Productie van Hernieuwbare en Biobased BTX en Andere Duurzame Chemicaliën uit Gecombineerde Organische en Circulaire Inputs”. Deze subsidie zal worden gebruikt om de volgende fase van de BioBTX technologie te ontwikkelen, waarin mengsels van biomassa en plastic afval omzet zullen worden in waardevolle chemicaliën.

Het JTF erkent het potentieel van BioBTX om innovatie in duurzame praktijken te stimuleren en daarmee bij te dragen aan de overgang van Europa naar een klimaatneutrale toekomst.

Bijdrage aan een groene toekomst

De primaire focus van het project is het doorontwikkelen van de BioBTX-technologie die biomassa en gemengd plastic afval efficiënt omzet in waardevolle materialen, waaronder de basischemicaliën Buteen, Tolueen en Xyleen. Op deze manier wil BioBTX bijdragen aan een groenere toekomst, afval verminderen en economische groei stimuleren in de regio Groningen en daarbuiten. Daarvoor werkt het bedrijf samen met de onderzoeksgroepen van professor Erik Heeres van de Rijksuniversiteit Groningen, professor Hans Kuipers en dr.ir. Kay Buist van de Technische Universiteit Eindhoven. Het is de bedoeling om de volgende stappen zetten in de ontwikkeling en verbetering van de BioBTX ICCP (Integrated Cascading Catalytic Pyrolysis) technologie, zowel op operationeel als fundamenteel gebied.

“We zijn erg blij dat we één van de eerste ontvangers zijn van de subsidie van het Just Transition Fund, wat een belangrijke mijlpaal is in onze missie om state-of-the-art technologie voor hernieuwbare chemicaliën te ontwikkelen”, aldus Cor Kamminga, CEO van BioBTX.”Dit stelt ons in staat om actief bij te dragen aan de circulaire economie en vooruitgang te boeken in het verminderen van afval, terwijl we duurzame werkgelegenheid creëren.”

Just Transition Fund

Het JTF, het ‘fonds voor een rechtvaardige energietransitie’, is een Europees fonds voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Hiermee wil de Europese Unie de sociaaleconomische ongelijkheid verkleinen. Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal, het programma voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Om deze overgang in Noord-Nederland te bereiken is 330 miljoen euro toegezegd tot 2027. Dit en komend jaar (2024) worden er meerdere subsidieregelingen opengesteld.

Het JTF is in Noord-Nederland uitgewerkt door de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland (een publieke samenwerking tussen de drie Noordelijke Arbeidsmarktregio’s – dit zijn de gemeente en UWV – en de drie noordelijke provincies). Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de JTF-subsidies uit.

Kijk voor meer informatie op de websites vam BioBTX en ASQA Subsidies.

Beeld: de BioBTX pilot plant in ZAP Groningen/BioBTX