Lees verder
Noord-Nederland heeft een sterke aantrekkingskracht op start-ups in de groene chemie. Dat blijkt onder meer uit de komst van BioBTX en Enerpy naar het Chemport Europe gebied (Groningen - Delfzijl - Emmen).
Redactie / Delfzijl

BioBTX bouwt bijvoorbeeld een pilot plant in het nieuwe ZAP-gebouw op het Zernike-park in Groningen, dat in juni opengaat. BioBTX zet biomassa en reststromen om naar chemische bouwstenen, zoals benzeen, tolueen, xyleen en andere aromaten. ‘We zijn erg op Noord-Nederland georiënteerd’, zegt Pieter Imhof van BioBTX in Agro&Chemie. ‘Dit is een vruchtbare omgeving om biobased technologie te ontwikkelen en op te schalen.’

Enerpy uit Renswoude (Utrecht) verhuist om diezelfde reden dit voorjaar naar de Eemshaven met zijn demoplant voor radiolyse. De technologie is verwant aan de pyrolyse, maar dan met een hoger rendement. ‘Wij maken gebruik van een hoogfrequente golf, waardoor onze installatie met een behoorlijke energielading moleculen kraakt’, zegt Jos Koopmans.

Het resultaat: olie, carbon en gas. Enerpy gaat daarbij in Delfzijl samenwerken met chemiebedrijven en afvalverwerkers. Koopmans verwacht dan ook over een paar jaar een plant te hebben die op industriële schaal organische reststromen kan opwerken naar aromaten voor de chemische industrie.

Lees het volledige artikel in Agro & Chemie