Lees verder
Economic Board Groningen organiseert in samenwerking met partners in Noord-Nederland een internationaal georiënteerd pitch-event voor innovatieve scale-ups uit de groene chemie, recycling en groene energiesector: de Sustainable Industry Challenge – Chemport Europe edition.
Redactie / Groningen

Vijf industriële bedrijven uit de regio – Teijin Aramid, Suiker Unie, ENGIE, ESD-SIC en BioMCN – gaan op zoek naar innovatieve scale-ups. Ze hebben zich aan de Sustainable Industry Challenge verbonden als zogenoemde challenge owners. Deze bedrijven zijn actief bezig met de energietransitie, waarbij de scale-ups uit binnen- en buitenland worden uitgedaagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor de kansen en uitdagingen die vergroening biedt.

Vijf industriële bedrijven uit de regio – Teijin Aramid, Suiker Unie, ENGIE, ESD-SIC en BioMCN hebben zich aan de Sustainable Industry Challenge verbonden als zogenoemde challenge owners. Deze bedrijven zijn actief bezig met de energietransitie, waarbij de scale-ups uit binnen- en buitenland worden uitgedaagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor de kansen en uitdagingen die vergroening biedt.

Drie thema’s

De challenge onderscheidt drie thema’s:

  • Waterstof, twee challenges: BIOMCN zoekt ideeën om de bestaande methanolfabrieken van het bedrijf in Delfzijl aan te passen en ENGIE is op zoek naar toepassingsmogelijkheden voor bio-methanol en waterstof in de scheepvaart.
  • Groen Chemie, twee challenges: ESD werkt aan een duurzamer alternatief voor petroleum coke (siliciumcarbide): een ‘biocoke’, uit biobased grondstoffen. Suiker Unie is op zoek naar processen om met sucrose uit suikerbieten bioplastics te maken.
  • Recycling, 1 challenge: Teijin Aramid in Emmen zoekt naar geavanceerde scheidingstechnieken om aramide garens beter recyclebaar te maken.

Waardevolle strategie

‘Om tot innovatie, verduurzaming en meer werkgelegenheid in Noord-Nederland te komen is het actief aantrekken van scale-ups een waardevolle strategie’, zegt Akke Groenewoud, bestuurder van Economic Board Groningen. ‘Deze scale-ups bevinden zich in deze regio, maar veel vaker elders in Nederland, Europa, de Verenigde Staten of Azië, vandaar het idee van EBG om samen met partners in Noord-Nederland een grote internationale pitch te houden.’

Het doel is dat er concrete oplossingen komen voor vergroening van de chemie- en energiesector. De grote finale vindt plaats op 8 januari 2020, tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in Delfzijl. Op deze avond nemen nationale en internationale scale-ups het tegen elkaar op in de spannende finale. De winnaar krijgt 100.000 euro om te besteden aan de pilot voor de door hun aangedragen oplossing voor de regio.

Aantrekkelijke vestigingsplek

Met de Sustainable Industry Challenge wordt de regio volop bij de scale-ups in de schijnwerpers gezet als aantrekkelijke vestigingsplek. De challenge dient daarmee ook als leadgenerator, want alle deelnemers zijn potentiële nieuwe vestigers.

De komende maanden staan in het teken van het werven van de scale-ups door internationaal scoutingbureau Unknown Group in samenwerking met partners in de regio. Kandidaten kunnen zich tot 11 november aanmelden. Op 7 januari komen de scale-ups naar Groningen voor een persoonlijke meeting met de bedrijven en op 8 januari nemen de scale-ups het tegen elkaar op in de spannende finale tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in Delfzijl.

Chemport Europe

Initiatiefnemer van de Sustainable Industry Challenge, Chemport Europe edition, is Economic Board Groningen. Partners zijn Campus Groningen, NOM, Groningen Seaports, provincie Groningen en de provincie Drenthe. Alle organisaties zijn onderdeel van Chemport Europe, het ecosysteem voor groene chemie in Noord-Nederland.

Het gezamenlijke doel van partijen in dit ecosysteem is de groene economie te versnellen en de chemie in de regio wereldwijd op de kaart te zetten. Het past ook bij de doelstelling van de industrie­agenda Eemsdelta om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Wat centraal staat in Chemport Europe is samenwerking, want alleen lukt het niet om de doelstellingen te behalen. Er is een productiecluster in Delfzijl gericht op intermediate chemicals, een cluster in Emmen voor polymeren en materialen, een kennis- en innovatiecluster in Groningen en een belangrijke cluster voor de agrokant in het achterland dat zich richt op groene grondstoffen en met kennis van agrologistiek en bio-raffinage.