Lees verder
De uitstoot van ammoniak en methaan door melkvee kan op een eenvoudige manier bijna eenderde omlaag, zonder de veestapel te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere Wageningen University & Research (WUR) en DSM.
Redactie / Zegveld

Ammoniak is een van de stoffen die in Nederland verantwoordelijk is voor het stikstofprobleem. Door de mest te verdunnen en in stroken op het land te brengen als het regent, wordt de uitstoot al zo’n 22% verdund ten opzichte van het meer gebruikelijke injecteren van mest. Dat blijkt uit een proef van LTO en de Proeftuin Veenweiden in Zegveld bij 10 melkveebedrijven.

De uitstoot van ammoniak nog eens 10% extra omlaag door koeien minder eiwitrijk krachtvoer te geven. Deze vermindering heeft geen invloed op de hoeveelheid melk die de koeien geven, zegt onderzoeker Gerard Migchels van Wageningen University & Research in het radioprogramma Vroege Vogels.

Minder broeikasgas

Methaan is een krachtig broeikasgas, 25x schadelijker dan CO2. Het is een natuurlijk bijproduct van de spijsvertering bij koeien en andere herkauwers en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de koolstofvoetafdruk van de koe.

Ook hier kan de uitstoot omlaag met zo’n 30% dankzij het voederadditief Bovaer, blijkt uit onderzoek van DSM. Samen met WUR, zuivelcoöperatie FrieslandCampina en de veevoederindustrie (Agrifirm, De Heus & ForFarmers) wordt het middel momenteel getest op de Dairy Campus in Leeuwarden.

Innovaties als deze zijn belangrijk om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen, zonder de wereldwijde voedselproductie in gevaar te brengen.