Lees verder
DSM heeft veevoer-additief ontwikkeld dat ervoor zorgt dat melkkoeien 30% minder methaan uitstoten. Daarmee kan de ecologische footprint van melk aanzienlijk worden verminderd.
Redactie / Kaiseraugst

Methaan is een natuurlijk bijproduct van de spijsvertering bij koeien en andere herkauwers. Het grootste deel komt door boeren en ademen in de atmosfeer terecht en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de koolstofvoetafdruk van de koe. Als broeikasgas is methaan tot 25 maal schadelijker dan CO2. Vermindering van de mondiale methaanemissies zou dan ook al op korte termijn kunnen helpen het broeikaseffect te verlagen.

Slechts een kwart theelepel van het nieuwe voeradditief per koe per dag onderdrukt het enzym dat de methaanproductie in de maag van de koe veroorzaakt. Hierdoor wordt het methaan meteen afgebroken tot verbindingen die daar al van nature aanwezig zijn.

Het voeradditief is een resultaat van DSM’s Project Clean Cow en wordt als eerste in Europa geregistreerd. Zodra de EU-autorisatie is verleend, komt het additief op de markt. DSM verwacht dat dit eind 2020 of begin 2021 zal zijn.