Lees verder
Maar liefst 40 innovatieve bedrijven (scale-ups) uit 13 verschillende landen zijn geselecteerd en uitgenodigd voor het tweedaagse finale-event van de Sustainable Industry Challenge, Chemport Europe edition in Noord-Nederland.
Redactie / Groningen

De bedrijven zijn geselecteerd uit in totaal 200 inschrijvers uit 33 landen, door Economic Board Groningen in samenwerking met een aantal industriële bedrijven (challenge setters) in Noord-Nederland.

De gekozen bedrijven zijn afkomstig uit 13 verschillende landen, maar het zwaartepunt ligt bij bedrijven uit Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland. Met ook bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Letland, Hong Kong, België en Canada, ontstaat een zeer internationaal gezelschap. Deze scale-ups worden geïntroduceerd bij andere relevante regionale partijen, zodat ze zo veel mogelijk impact hebben op de regionale bedrijvigheid.

Hoofdprijs € 100.000

Twee finalisten zullen uiteindelijk in vijf rondes strijden voor de eerste plaats en de hoofdprijs van €100.000,-. Dit geldbedrag is bedoeld voor de uitwerking van de winnende innovatie voor een duurzaamheidsvraagstuk; de innovatie met de meeste impact op de regio. Het belangrijkste achterliggende doel van de Sustainable Industry Challenge gaat echter nog veel verder. De organisatie hoopt dat er verbindingen worden gelegd tussen deze innovatieve bedrijven vanuit de hele wereld en bedrijven uit de regio.

Akke Groenewoud, bestuurder van EBG: “Ons doel is om concreet en op korte termijn bedrijven te interesseren voor de regio en een dynamiek te creëren die positieve impact heeft op de bedrijvigheid in de Chemport Europe regio. We denken dat onze regio veel te bieden heeft en we gaan ervan uit dat we concreet verbindingen kunnen leggen en zaken kunnen doen.”

Sterke connecties

Centraal tijdens het tweedaagse evenement staat het motto: “creating strong connections”. Die connecties worden gemaakt tijdens de gesprekken tussen de industriële bedrijven en de snelgroeiende startups over de geboden innovaties, maar ook tussen de startups en andere regionale partijen tijdens een matchmaking event.

Het matchmaking event, georganiseerd door Campus Groningen, biedt circa dertig regionale bedrijven en organisaties de mogelijkheid om uitgebreid kennis te maken met de internationale teams. Verder is er volop gelegenheid tot netwerken met de 500+ professionals die zijn uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports, waar de finale plaatsvindt tijdens een battle in een heuse boksring.

Hoge kwaliteit aanmeldingen

De challenge setters, waaronder Teijin Aramid, Suiker Unie, ESD-SIC en ENGIE, zijn tevreden met de hoge kwaliteit van de aanmeldingen. Zo wordt de oprichter van één van de aanwezige scale-ups vermeld in de Forbes 30 onder 30 voor de energie-industrie en wordt een andere scale-up genoemd in het blad The Digest. Een derde bedrijf heeft 2 zegels van uitmuntendheid ontvangen van de EU-commissie die Horizon 2020 aanjaagt.

Edward Groen, Director Energy Transition & Sustainable Development van Teijin Aramid: “Hoewel we een vrij specifieke challenge hebben geformuleerd, hebben zich toch maar liefst 21 bedrijven aangemeld met een innovatie voor onze uitdaging. Hiervan hebben we er zeven als mogelijk interessant geselecteerd. Er zit ook een viertal voor ons onbekende technologieën bij, die we graag verder willen bekijken en bestuderen. We kijken er dan ook erg naar uit om in gesprek te gaan met de scale-ups op 7 en 8 januari.”

Concrete innovaties

Economic Board Groningen is initiatiefnemer van de Sustainable Industry Challenge, Chemport Europe edition, van 2019-2020. Partners zijn Campus Groningen, NOM, Groningen Seaports, Provincie Groningen en Provincie Drenthe. Alle organisaties zijn onderdeel van Chemport Europe, het ecosysteem voor groene chemie in Noord-Nederland. Deze grote wedstrijd roept, aan de hand van uitdagingen geformuleerd door de industriële bedrijven, innovatieve bedrijven op met concrete innovaties te komen op het gebied van verduurzaming van recycling, waterstof of groene chemie. Meer informatie over de Sustainable Industry Challenge: www.sustainableindustrychallenge.com.