Lees verder
De chemische industrie is op zoek naar innovaties om volledig duurzaam te worden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen en chemicaliën. Om deze groene inspanningen te helpen versnellen, organiseert Chemport Europe in Noord-Nederland de jaarlijkse Sustainable Industry Challenge. De winnaars van de finale van 2023 worden bekendgemaakt tijdens de Chemport Expo in Emmen op 16 november.
Redactie / Emmen

De wedstrijd daagt scale-ups van over de hele wereld uit om innovatie-uitdagingen van de chemische industrie in Noord-Nederland te helpen oplossen. Nobian, BASF, Teijin, RWE en Cosun Beet Company doen mee.

Energiebedrijf RWE zoekt bijvoorbeeld naar manieren om vraag en aanbod van hernieuwbare energie in balans te brengen door middel van opslag en conversie, belastingsbeheer en elektrificatie. Teijin Aramid zoekt naar manieren om aramidevezels terug te winnen uit rubberproducten. Cosun Beet Company wil suikerbietgrondstoffen gebruiken voor de productie van nieuwe biologisch afbreekbare ingrediënten voor producten voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging. Nobian onderzoekt mogelijkheden om restafvalwaterstromen te zuiveren en er zout uit te winnen. En BASF wil afvalstromen van latexslib valoriseren en recyclen tot producten.

Het initiatief Sustainable Industry Challenge biedt wereldwijd opererende innovators de kans om oplossingen te testen en te implementeren door samen te werken met kennisinstellingen en bedrijven in Noord-Nederland, naast lokale private en publieke instanties. Het doel is om scale-ups en grote bedrijven samen te brengen om uitdagingen in de industrie aan te pakken en deals te sluiten.

Chemport Europe is het ecosysteem voor Green Chemistry in Noord-Nederland en we streven ernaar onze groene inspanningen te versnellen om volledig duurzaam te worden.

Zie de projectwebsite voor meer informatie over de Sustainable Industry Challenge. Informatie over de Chemport Expo is te vinden in de agenda.

Beeld: Industryviews/Shutterstock