Lees verder
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports, werd CFK Recycling uit Duitsland deze week uitgeroepen tot de algemene winnaar van de Sustainable Industry Challenge - Chemport Europe editie. Deze scale-up bedacht een methode voor het recyclen van koolstofvezels, -een challenge van Teijin Aramid.
Redactie / Groningen

Veertig internationale scale-ups namen deel aan de tweedaagse finale van de competitie in Groningen en ontmoetten daar regionale spelers met het oog op mogelijke toekomstige samenwerking. Er waren deelnemers uit Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Letland, Hong Kong, België en Canada.

Vijf industriële bedrijven, de uitdagers in de Sustainable Industry Challenge, selecteerden elk hun eigen finalist. Voor het thema Waterstof waren dit Immaterial Labs uit Groot-Brittannië en ScandiNAOS uit Zweden. Voor het thema Groene chemie waren het Susteen Technologies uit Duitsland en Bioextrax uit Zweden. CFK Recycling was finalist voor het thema Recycling.

Grootste impact

Na de pitches van de vijf finalisten te hebben beoordeeld, selecteerde de onafhankelijke jury twee finalisten die de confrontatie op het podium zouden aangaan in een echte boksring. Tjeerd Jongsma, directeur van het Instituut voor Duurzame Procestechnologie (ISPT) en juryvoorzitter: “We hebben CFK Recycling als winnaar gekozen, omdat de innovatie van dit bedrijf de grootste impact heeft op onze regio. Recycling van windturbines, niemand anders kan dat!”

Edward Groen, directeur Energie Transitie & Duurzame Ontwikkeling van Teijin Aramid, zei: “Deze scale-up loopt ver voorop als het gaat om het recyclen van koolstofvezel. We zullen samen met hen een kleinschalige pilot opzetten om aramide te gaan recyclen.” CFK Recycling won € 100.000 gewonnen om zijn innovatie voor dit duurzaamheidsvraagstuk uit te werken.

Voor herhaling vatbaar

Emme Groot, voorzitter van Economic Board Groningen, was blij met het succes van de wedstrijd. “CFK Recycling is een waardige winnaar. Het is ook fantastisch dat we Noord-Nederland samen met onze partners op de kaart zetten. Afgezien van de winnaar, zijn er verschillende scale-ups die noordelijke bedrijven hebben ontmoet. Wat ons en onze partners betreft, is deze challenge zeker voor herhaling vatbaar.”

De onafhankelijke professionele jury bestond behalve uit Tjeerd Jongsma uit Aaldrik Haijer (directeur Water & Energy Solutions), Katja Loos (hoogleraar Faculteit Wetenschappen en Techniek en Zernike Institute for Advanced Materials, Rijksuniversiteit Groningen, Nienke Homan (gedeputeerde provincie Groningen) en Veronique de Bruijn (CEO Photanol).

Organisatie

De Sustainable Industry Challenge – Chemport Europe editie is geïnitieerd door het Economic Board Groningen. Partners zijn de Campus Groningen, NOM, Groningen Seaports en de provinciale bestuurders van Groningen en Drenthe. Alle organisaties maken deel uit van Chemport Europe, het ecosysteem voor een groene chemische sector in Noord-Nederland.

Deze grote competitie maakte gebruik van door industriële bedrijven geformuleerde uitdagingen (‘challenges’) aan innovatieve bedrijven om specifieke innovaties te bedenken op het gebied van verduurzaming van recycling, waterstof of groene chemie. De organisatie hoopt dat er sterke banden zullen worden gesmeed tussen het Noord-Nederlandse bedrijfsleven en de meer dan 200 bedrijven van over de hele wereld die aan de competitie hebben deelgenomen. De eerste contacten zijn gelegd met de 40 deelnemers aan het finale-evenement.

 

Beeld: Martijn Scholten