Lees verder
Nederlandse pompstations verkopen de laatste jaren steeds meer soorten biodiesel. Die zijn niet allemaal van gelijke kwaliteit. Afgelopen winter ervoeren meer pompeigenaren en automobilisten problemen met deze brandstof. Daarom wil NEN de kwaliteitsnormen voor biodiesel verbeteren.
Redactie / Delft

Biodiesel is een dieselbrandstof met eigenschappen die sterk overeenkomen met gewone diesel. De brandstof wordt gemaakt door het chemisch bewerken (veresteren) van vetzuren. De grondstof daarvoor kan raapzaadolie, zonnebloemolie, maar ook gebruikt frituurvet zijn. Het uiteindelijke product moet voldoen aan de norm voor biodiesel, NEN-EN 14214. Daarin zijn eisen opgenomen die de operabiliteit bij lagere temperaturen moeten garanderen. Voor winter en zomer zijn er afwijkende eisen.

Oplossingsgericht

De eisen zijn nu verduidelijkt in het nieuwe nationale voorwoord. NEN-EN 14214+A2:2019 geeft aanwijzingen voor leveranciers om op een alternatieve manier – door het meten van onverzadigde mono-glyceriden – aan de eisen te voldoen. Leveranciers worden opgeroepen de aanwijzingen vanaf deze winter al ter harte te nemen.

Wilt u als belanghebbende meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Vloeibare en gasvormige brandstoffen, smeermiddelen en verwante producten’ houdt zich bezig met biodiesel en bio-ethanol naast een breed scala aan (alternatieve) brandstoffen. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een e-mail naar NEN.