Lees verder
Nederlanders kieperen gebruikt frituurvet massaal in het riool of bij het restafval. Meer dan 50% van het vet gaat zo verloren. En dat terwijl frituurvet uitstekend is te recyclen tot bijvoorbeeld biodiesel of biokerosine.
Redactie / Zoetermeer

Vet dat in het riool terechtkomt, veroorzaakt verstoppingen en levert een grote schadepost op voor gemeenten. Gebruikt frituurvet dat bij het restafval belandt komt terecht in de vuilverbranders. Zonde, vindt MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten.

Laagste CO2-uitstoot

Directeur Frans Claassen: “Biobrandstof gemaakt van gebruikt frituurvet heeft de laagste CO2-uitstoot van alle energiebronnen en is daarme de meest duurzame brandstof die er is. Het recyclen van gebruikt frituurvet levert dus winst op voor het milieu, voor de bedrijven die er fossielvrije biodiesel van maken én voor de verenigingen of scholen die het gebruikte frituurvet inzamelen.”

Elk jaar rond de jaarwisseling vraagt de campagne Frituurvet Recycle Het! extra aandacht voor het apart inzamelen van gebruikt frituurvet, omdat dan veel gefrituurd wordt. Organisaties die willen bijdragen aan een groene samenleving en tegelijkertijd wat extra inkomsten kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden als inzamelpunt.