Lees verder
Het afgelopen jaar importeerde Nederland zo'n 603.000 ton biodiesel vanuit Duitsland. Daarmee is ons land de grootste afnemer onze oosterburen. In totaal exporteerde Duitsland in 2016 1.56 miljoen ton, waarvan 87% naar andere Europese landen ging. Dat meldt Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen (UFOP) op haar website.
Berlin

De reden dat Nederland de grootste afnemer is, is de Rotterdamse haven. ‘De haven is het grootste overslagpunt van Europa , ook als het gaat om biodiesel’, legt Dieter Bockey van UFOP uit. ‘Het merendeel van de biodiesel verlaat Nederland dus weer en wordt getransporteerd naar andere landen. Door de gunstige ligging wordt vanuit Rotterdam veel meer overgeslagen, dan bijvoorbeeld vanuit de haven van Hamburg.’

Ook in 2015 was Nederland de belangrijkste afnemer. In 2016 nam steeg de vraag vanuit ons land zelfs met 44%, waarmee de koppositie werd gehandhaafd. Opmerkelijk genoeg daalde de vraag in andere landen juist flink. Zo nam de export naar Frankrijk af met 85 procent ten opzichte van 2015. Ook Noorwegen, Oostenrijk en Zweden namen flink minder af.

Het hardst groeide de export naar de Verenigde Staten. Maar hoewel deze verachtvoudigde, ging het nog steeds een laag volume van 85.000 ton.