Lees verder
'Iedere transitie is een machtsstrijd. Met die woorden zet documentairemaker Sergio Ghizzardi de toon in de documentaire 'Green Gold', op 9 januari 2018 op NPO-2.
Redactie / Nederland

Ghizzardi betoogt dat de focus op biobrandstoffen kannibaliseert op de wereldvoedselproductie en leidt tot grootschalige ontbossing. Hij trekt de parallel tussen de Europese biobrandstof-industrie en de tabaksindustrie, die haar macht gebruikt om wetgeving te beïnvloeden. Spectaculaire beelden van brandende regenwouden in Brazilië spreken boekdelen.

Diesel uit restafval

Daar staat tegenover dat biobrandstoffen tegenwoordig ook te maken zijn uit restafval. Zo koos onlangs bijvoorbeeld Espoo, de tweede grootste stad van Finland, ervoor om alle diesel-aangedreven voertuigen van de stad te laten rijden op biodiesel van Neste MY Renewable Diesel. Deze brandstof wordt gemaakt uit 100% afval en reststoffen uit de industrie, waaronder dierlijke vetten en visvet uit de foodindustrie, afgewerkte plantaardige vetten en technische maïsolie, een residu van de ethanolproductie. Zo beweert Neste 50−90% broeikasgassen te besparen ten opzichte van fossiele diesel. Het bedrijf heeft productielocaties in Finland, Nederland en Singapore.