Lees verder
Energiecentrales zijn onmisbaar voor het instandhouden van een betrouwbare energievoorziening. Want als het donker is en windstil, willen we wel allemaal een lamp aan kunnen doen en de productiecapaciteit in West-Europa is nu al krap.
Redactie / Geertruidenberg

Dat zegt Taco Douma, directeur RWE Generation Hard Coal, Gas & Biomass Continental Europe in een interview met Agro&Chemie. RWE bouwt momenteel de Amercentrale in Geertruidenberg om, zodat deze volgend jaar voor 80% op biomassa draait.

Nu stimuleert het kabinet deze omschakeling naar biomassa nog met SDE+ subsidie, maar volgens Douma zullen dergelijke subsidies op den duur verdwijnen. Dan moeten wel de prijzen voor biomassa omlaag.

‘Wij werken momenteel aan twee manieren om de prijs van biomassa naar beneden te krijgen’, aldus de RWE-topman. ‘Op de eerste plaats door eerst waardevolle grondstoffen uit biomassa te halen en alleen nog lignine te gebruiken voor elektriciteit en warmte. Daarnaast zijn reststromen uit de landbouw een optie. ‘Wereldwijd zijn enorme hoeveelheden biomassa uit landbouw beschikbaar, die we geschikt kunnen maken voor energieproductie, brandstof voor transport en bioplastics.’

Lees het volledige interview met Taco Douma in Agro&Chemie