Log in
Noord-Nederland is bij uitstek de plaats waar aan groene chemie wordt gewerkt, dankzij krachtige chemie- en kunststoffenclusters rond Emmen, Groningen en Delfzijl, goede zeehavens en ondernemende kennisinstellingen. Chemport Europe (zie kader) zet dit gebied op de kaart. En dat trekt ook nieuwe bedrijvigheid aan.
Redactie

Twee relatief jonge bedrijven kozen voor Chemport Europe vanwege de goede infrastructuur en netwerkmogelijkheden: BioBTX en Enerpy.

‘Vruchtbare omgeving’

BioBTX is voor lezers van Agro&Chemie een goede bekende. Het bedrijf zet biomassa en reststromen om naar chemische bouwstenen, zoals die ook in de petrochemische industrie worden gebruikt: benzeen, tolueen, xyleen en andere aromaten. In juni dit jaar opent BioBTX een pilotplant in het nieuwe ZAP-gebouw op het Zernike-park in Groningen. ‘We zijn erg op Noord-Nederland georiënteerd’, zegt Pieter Imhof van BioBTX. ‘Dit is een vruchtbare omgeving om biobased technologie te ontwikkelen en op te schalen. We werken nauw samen met de Universiteit van Groningen en Syncom, en ook onze labs zijn gevestigd op het Zernike Park. Nu we een pilotplant gaaan opereren in ZAP, wordt de hele infrastructuur daaromheen voor ons geregeld. Provincie en gemeente zorgen bovendien voor een grondige, maar ook soepele afhandeling van vergunningen.’

Van afval naar bouwstenen

In de pilotplant gaat BioBTX in eerste instantie…

Chemport Europe is een initiatief dat ten doel heeft de ontwikkeling van de groene economie te versnellen en de chemische sector in Groningen en Drenthe wereldwijd op de kaart zetten, door te focussen op biobased chemie. Binnen Chemport Europe moet bestaande bedrijvigheid een krachtige impuls krijgen, worden nieuwe (inter)nationale ondernemingen aangetrokken en krijgen veelbelovende start-ups een kans. Chemport Europe wordt gesteund door de provincie Groningen, provincie Drenthe, NOM, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), Groningen Seaports, Economic Board Groningen, de gemeenten Emmen, Delfzijl en Eemsmond. Ook de Noordelijke kennisinstellingen (RuG, Hanze, Van Hall) en de Zernike Campus Groningen zijn erbij betrokken.