Lees verder
Vleesliefhebbers die wel eens vegetarische namaakbacon hebben geproefd, zullen de conclusie trekken dat het in een duurzame, plantaardige samenleving onvermijdelijk zal zijn om afscheid te nemen van bepaalde smaken. Tenzij namaak óók echt is.
Redactie / Berkeley

En dat lukt -op dit moment- als echt vlees diervriendelijk is te kweken in het lab. Op basis van echte dierlijke cellen dus, maar dan opgekweekt in een bioreactor. Dat is waar diverse initiatieven in Nederland en daarbuiten zich mee bezig houden. Zoals Meatable uit Delft en Mosa Meat uit Maastricht. Helaas is dit ‘kweekvlees’ nog steeds extreem duur.

Het biotechbedrijf Mission Barns uit Berkeley, Californië, pakt het met net iets anders aan. Dit bedrijf slaagde erin om hybride bacon in het lab te maken met dierlijk vet uit stamcellen van varkens in combinatie met plantaardige eiwitten. En dat met 20% van het landgebruik van de traditionele varkenshouderij, 4% van het watergebruik en broeikasgas-emissies van 26%. Daarmee past deze oplossing in de eiwittransitie, maar het roept ook ethische en religieuze vragen op: zal het in de nabije toekomst eindelijk mogelijk zijn om te genieten van kosher of halal bacon?

Om aan te tonen dat de nieuwerwetse bacon lekkerbekken kan bekoren, test Mission Barns zijn reageerbuisbacon deze maand uit in restaurants in Californië en Oakland (VS). Of en wanneer de hybride bacon in Europa beschikbaar zal zijn, is nog onduidelijk.

Beeld: Susan Schmitz/Shutterstock