Lees verder
Onderzoekers van MIT, Harvard University en het Dana-Farber Cancer Institute in de VS zijn er voor het eerst in geslaagd voorspelbare resultaten te behalen met het 3D printen van hybride levende materialen.
Redactie / Cambridge

De 3D-printerhars is geprepareerd met diverse chemicaliën en een daarop gespoten laag van hydrogel met microben. Deze levende organismen reageren op de chemische signalen door specifieke kleuren of fluorescentie te vertonen.

Met dit 3D-printplatform zijn drie tot zeven verschillende harsen te gebruiken met verschillende eigenschappen, in alle denkbare mengverhoudingen. In combinatie met synthetische biologische engineering is het mogelijk om objecten te ontwerpen met biologische oppervlakken, die kunnen worden geprogrammeerd om op specifieke manieren te reageren op stimuli. Behalve chemische signalen, kunnen dat ook bijvoorbeeld licht- of temperatuurwisselingen zijn.

Medische toepassingen

De materiaaleigenschappen van het geprinte object kunnen nauwkeurig en continu worden gevarieerd tussen verschillende delen van de structuur, waarbij sommige secties stijver en andere flexibeler zijn, en sommige meer absorberend en andere vloeistofafstotend. Dergelijke variaties kunnen nuttig zijn in biomedische toepassingen die sterkte en ondersteuning bieden, maar ook voldoende zacht en plooibaar moeten zijn om comfortabel te zijn op plaatsen waar ze in contact staan ​​met het lichaam.

De technologie kan ook worden gebruikt voor slimme verpakkingen die vervuiling detecteren of zelfs voor milieuvriendelijke architecturale skins, die reageren op de omgeving en zich realtime aanpassen.