Lees verder
Vandaag opent de Overijsselse gedeputeerde Tijs de Bree in Raalte de nieuwe fabriek van Rubisco Foods (voorheen ABC Kroos), waar eiwitten gewonnen worden uit waterlinzen (voedselveilig geproduceerd eendenkroos) en plantaardige reststromen. Het is een belangrijke stap in de eiwittransitie (van dierlijke naar andere eiwitbronnen).
Redactie / Raalte

In de nieuwe fabriek produceert Rubisco Foods functionele plantaardige ingrediënten voor de food-industrie. Het betekent een opschaling naar een verwerkingscapaciteit van 1200 kg per uur en een efficiëntere productie, die maar liefst 4,4 TJ per jaar aan energie bespaart.

Als grondstoffen worden producten gebruikt van lokale telers en plantaardige reststromen van lokale bedrijven. Het resultaat is een stroom aan producten die allemaal plantaardig, natuurlijk, clean-label, duurzaam en biologisch (Skal) gecertificeerd zijn. Dat maakte ze geschikt voor diverse voedingstoepassingen.

Vleesvervangers

Het eiwitconcentraat van waterlinzen is ideaal voor vleesvervangers en proteïne-shakes: het bevat tot wel 75% eiwit en heeft een aminozuursamenstelling die vergelijkbaar is met wei.

Eiwitconcentraat van de reststromen van uien zijn vooral geschikt voor levensmiddelen met een gereduceerd zoutgehalte. Ze bevatten van nature in uien aanwezige umami-smaakstoffen, die werken als een natuurlijke smaakversterker.

Koolhydraatarme voedingsvezels, die graan- en glutenvrij zijn, kunnen worden toegepast in bijvoorbeeld dieetvoeding.

Technologie

Rubisco Foods is een dochteronderneming van Biorefinery Solutions (BRS). dat een gepatenteerde technologie heeft ontwikkeld om hoogwaardige ingrediënten te winnen uit planten en plantaardige reststromen. Rubisco Foods wordt financieel ondersteund door Energie Fonds Overijssel (EFO) en Zon Participaties, eigenaar van bedrijventerrein The Green East, dat bedrijven een omgeving biedt die is gericht op innovaties in de circulaire agri- en food business.