Lees verder
Consumenten eten steeds meer alternatieve eiwitten op basis van planten, micro-organismen en dierlijke cellen. Deze markt groeit naar verwachting naar minstens € 245 miljard ($ 290 miljard) in 2035, blijkt uit een nieuw rapport van Boston Consulting Group en Blue Horizon.
Redactie / Londen

Het rapport “Food for Thought: The Protein Transformation” laat zien dat de markt voor alternatieve eiwitten groeit van de huidige 13 ton per jaar naar 97 ton in 2035. In dit basisscenario is dat goed voor 11% van de gehele proteïnemarkt. Door snellere technologische innovatie en ondersteunende wet- en regelgeving kan het aandeel zelfs doorgroeien tot 22% van de gehele markt in 2035. In dat tempo zal de vleesconsumptie in Europa en Noord-Amerika in 2025 al gaan teruglopen.

De keuze voor alternatieve eiwitten heeft een meetbaar positief effect op het milieu en draagt bij aan een aantal belangrijke duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, zoals verantwoorde consumptie en productie, en het tegengaan van hongersnood. Alleen al de verschuiving naar plantaardige alternatieven voor vlees en eieren levert een vermindering op van ruim 1 gigaton CO2 in 2035 en 39 miljard kubieke meter water.

Gelijkwaardigheid

De sleutel tot de acceptatie door consumenten is gelijkwaardigheid: alternatieven moeten hetzelfde smaken en hetzelfde aanvoelen als dierlijke varianten. Daarnaast moet ook de prijs minimaal gelijk blijven en bij voorkeur zelfs lager zijn. Volgens Benjamin Morach, managing director en partner bij BCG zal dit binnenkort het geval zijn: “Dit zal een nieuwe groeigolf aanwakkeren, met aanzienlijke positieve gevolgen voor het milieu.”

Gelijkwaardige plantaardige alternatieven voor producten als hamburgers, zuivel en eieren gemaakt van plantaardige eiwitten zijn beschikbaar vanaf 2023 of zelfs eerder. Eiwitten gemaakt van micro-organismen zoals schimmels, gist en eencellige algen vormen vanaf 2025 een gelijkwaardig alternatief. Eiwitten die direct uit dierlijke cellen groeien (‘kweekvlees’) worden een gelijkwaardig alternatief vanaf 2032.

Om de alternatieve eiwittechnologieën te perfectioneren zijn grote kapitaalinvesteringen nodig – denk aan honderden miljarden om de productie op te schalen naar industriële niveaus.

Het onderzoek is aan te vragen op de website van Blue Horizon.

Beeld: Blue Horizon