Lees verder
Polymelkzuren, zetmeelmengsels, cellulose en andere bioplastics groeien aanzienlijk sneller dan conventionele standaardplastics gemaakt van minerale oliën of natuurlijke gassen, meldt het Duitse onderzoeksinstituut Ceresana.
Redactie / Konstanz

Met zijn nieuwste studie heeft Ceresana voor de vijfde keer de wereldmarkt voor “groene” polymeren onderzocht. Analisten voorspellen dat de toekomstige ontwikkeling dynamisch blijft: de omzet in bioplastics zal naar verwachting stijgen tot circa $ 4,4 miljard in 2026.

Twee groepen

Twee groepen materialen worden bioplastics genoemd, hoewel ze niet noodzakelijk identiek zijn: er kunnen biologisch afbreekbare plastics worden gecomposteerd, evenals biobased plastics die van hernieuwbare bronnen zijn gemaakt, maar niet biologisch afbreekbaar zijn. Biologisch afbreekbare kunststoffen, zoals polymelkzuren (PLA) en polymeren op basis van maïszetmeel, bereikten een marktaandeel van 56% van de totale markt voor bioplastics in 2018. Ceresana voorspelt een volumegroei van 7,1% per jaar tot 2026 voor deze productgroep . De groei met van biobased plastics zoals polyethyleen, PET of PA gemaakt van suikerriet, die niet biologisch afbreekbaar zijn, zal naar verwachting zwakker zijn, met 5,1% per jaar.

Verpakkingen belangrijkst

De studie analyseert de ontwikkeling van bioplastisch gebruik in verschillende afzetmarkten in detail. Zo is gekeken naar de categorieën rigide en flexibele verpakkingen, consumptiegoederen, automotive en elektronica en andere toepassingen. De belangrijkste sector voor de verkoop van bioplastics in 2018 was de verpakkingsindustrie – meer dan 60% van de bioplastics werd verwerkt tot zakken en andere soorten verpakkingen. Ceresana verwacht echter de hoogste procentuele toename in de toekomst voor de categorie automotive en elektronica met 8,4% per jaar.

Fabrikanten en verwerkers van bioplastics staan ​​voor grote uitdagingen: de prijzen, beschikbaarheid en kwaliteit moeten kunnen concurreren met fossiele hulpbronnen. Als alternatief moeten zij toegevoegde waarde bieden om het prijsverschil voor consumenten te rechtvaardigen. Recycling en compostering zijn een voordeel voor veel toepassingen. De bestaande infrastructuur van recyclers speelt in dit opzicht echter een beslissende rol: er ontstaan problemen als installaties niet zijn ontworpen om bioplastics te scheiden of niet in staat zijn om deze biologisch af te breken. Temperaturen die nodig zijn voor het snel composteren van bioplastische zakken worden bijvoorbeeld niet altijd bereikt.