Lees verder
Met 11 toonaangevende 'flagship' bioraffinaderijen in heel Europa die worden gefinancierd, laat BBI JU zien dat de biobased industrie een essentiële rol speelt bij het groene herstel van Europa.
Redactie / Brussel

Sinds 2014 heeft BBI JU baanbrekende bioraffinaderijen in Europa financieel ondersteund om het risico van investeringen te verminderen en de sector versneld te ontwikkelen. Bij deze projecten zijn 117 begunstigden betrokken, die in totaal € 228 miljoen aan BBI JU-subsidies hebben ontvangen en € 1,3 miljard aan particuliere investeringen hebben gegenereerd om het ontwerp en de bouw van de bioraffinaderijen te ondersteunen.

De sociaaleconomische effecten in de Europese regio’s zijn indrukwekkend: er zijn 3 500 nieuwe directe banen en 10 000 indirecte banen gecreëerd, voornamelijk in plattelands- en kustgebieden, wat bijdraagt aan de revitalisering van deze regio’s. Bovendien ondersteunen zij de overgang naar een duurzamere koolstofarme economie, waarin 600 kiloton CO2-uitstoot per jaar wordt bespaard en uitputting van fossiele hulpbronnen wordt voorkomen.

Tot dusver zijn twee door BBI JU gefinancierde vlaggenschipprojecten afgerond. Het First2Run-project heeft een impuls gegeven aan de lokale economie van Sardinië, in Italië; het heeft dorre, marginale gronden getransformeerd naar een duurzame onderneming en nieuwe banen gecreëerd. De bioraffinaderij van het EXILVA-project in Sarpsborg, Noorwegen, produceert biobased microcellulose voor een breed scala van toepassingen, waaronder lichaamsverzorgingsproducten, farmaceutische producten, kleefstoffen, composieten, harsen en landbouwchemicaliën.

Andere speerpuntprojecten lopen nog steeds, zoals het LIGNOFLAG-project voor de bouw van een bioraffinaderij waar landbouwafval wordt omgezet in bio-ethanol uit cellulose, of het FARMYNG-project dat ’s werelds eerste industriële proces ontwikkelt om bijproducten van de agrovoedingsindustrie met meelwormen om te zetten in eiwitten voor diervoeder en organische meststof.

Lees meer op de website van BBI JU.

Beeld: Clariant/YouTube