Lees verder
Steeds meer consumenten zijn bereid hun vleesconsumptie te matigen maar zijn huiverig voor nepvlees uit de fabriek. Dit biedt slagers mooie kansen. Met zelfgemaakte hybride-producten die zowel vlees als plantaardige eiwitten bevatten, kunnen ze zich onderscheiden van het standaard-assortiment in de supermarkt. Het PPS-project Plant4Texture ondersteunt hen met recepturen en bracht in kaart welke plantaardige ingrediënten het meest interessant zijn.
Redactie / Wageningen

De markt voor vleesvervangers heeft een grote vlucht genomen. Veel consumenten eten één of meerdere dagen vegetarisch. Maar er is ook een groep consumenten die wantrouwend staat tegenover supermarktproducten puur op basis van planten, insecten of schimmels. Hybride producten, die zowel uit dierlijk als plantaardig eiwit bestaan, zouden een uitkomst voor hen zijn, blijkt uit een peiling onder klanten van slagers: ruim 40% staat er positief tegenover.

Dat biedt grote kansen, zowel voor de eiwittransitie als voor ambachtelijke slagers. In het project Plant4Texture doen zij ervaring op met het verwerken van plantaardige eiwitten in hun producten en ontwikkelen ze nieuwe producten. Projectleider Miriam Quataert: “In de ontwikkelkeukens zijn al zeer smakelijke hybride hamburgers en grill- en rookworsten gemaakt. Het mooie is dat de hybride producten niet om speciale apparatuur vragen. Met de juiste ingrediënten kun je al snel aan de slag en ligt er opeens een compleet nieuwe markt voor je open.”

Plant4Texture is een project van Wageningen University & Research, de Koninklijke Nederlandse Slagers en de SVO-vakopleiding food.

Lees meer op de website van TKI Agri&Food.

Beeld: dropStock/Shutterstock