Lees verder
Bedrijven en brancheorganisaties willen dat energieprojecten sneller van de grond komen. “De papieren fase van energieprojecten zou niet langer hoeven duren dan de bouw,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), namens een brede coalitie van energie- en brandstofleveranciers, netbeheerders en branche-organisaties voor duurzame technieken.
Redactie / Utrecht

De doorlooptijd van een innovatieve energieprojecten bedraagt momenteel acht tot tien jaar. Op die manier wordt de streefdatum 2030 niet gehaald. Zeker voor de aanleg van warmtenetten, het opschalen van groene waterstof, de elektrificatie van de industrie en de aanleg van windparken geldt dat zonder andere aanpak 2030 uit het zicht raakt. Dat kan alleen anders indien het lukt om de besluitvorming, vergunningsprocedures, kaders voor ruimtelijke ordening en het bieden van duidelijkheid over infrastructuur op een andere, snellere manier te organiseren, stellen de betrokken partijen.

De Klimaat en Energieverkenning die vandaag (1 november) wordt gepubliceerd, zal laten zien dat er met het huidige beleid in 2030 in Nederland nog tientallen megatonnen CO2 teveel wordt uitgestoten om het kabinetsdoel van 55 tot 60 procent reductie in 2030 te halen. Nieuwe maatregelen zijn nodig, maar dat alleen is niet voldoende. Zonder andere werkwijze, met kortere procedures, komen ze simpelweg niet op tijd.

Kijk voor meer informatie op de website van de NVDE.

Beeld: Jan van der Wolf/Shutterstock