Lees verder
'Kernenergie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van duurzame energiedoelstellingen en het verbeteren van de energiezekerheid, naast hernieuwbare energie', zegt Fatih Birol, uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap, IEA.
Redactie / Parijs

Het IEA heeft een nieuw rapport gepubliceerd over kernenergie, de op één na grootste koolstofarme energiebron ter wereld, goed voor 10% van de wereldwijde elektriciteitsproductie, na waterkracht. Kernenergie speelt een belangrijke rol in de leveringszekerheid van elektriciteit in de geavanceerde economieën, waaronder de Verenigde Staten, Canada, de Europese Unie en Japan.

De toekomst van kernenergie is echter onzeker: de installaties verouderen en beginnen te sluiten. Zonder beleidswijzigingen gaan deze landen in 2025 een kwart van hun nucleaire capaciteit verliezen en in 2040 zelfs tweederde daarvan. Dit zou kunnen resulteren in een extra CO2-uitstoot van 4 miljard ton.

Als andere koolstofarme bronnen, zoals wind- en zon-PV, het tekort aan kernenergie moeten opvangen, zou hun inzet moeten worden versneld tot ongekend niveau, aldus het IEA. In de afgelopen 20 jaar is de capaciteit van wind- en zonne-energie toegenomen met ongeveer 580 gigawatt. De komende 20 jaar zou bijna vijf keer deze capaciteit moeten worden toegevoegd. Een dergelijke drastische toename van hernieuwbare energieopwekking zou ernstige uitdagingen creëren bij de integratie van de nieuwe bronnen in het bredere energiesysteem. Schone energietransities in geavanceerde economieën zouden ook $ 1,6 biljoen aan extra investeringen in dezelfde periode vereisen. Daar worden uiteindelijk consumenten de dupe van, die worden geconfronteerd met fors hogere elektriciteitsprijzen.