Lees verder
Aardgas en kernenergie worden in de EU nu toch als ‘duurzame energie’ beschouwd. Het Europees Parlement stemde deze week in met een voorstel van de Europese Commissie voor de groene taxonomie waarin deze energiebronnen zijn opgenomen.
Redactie / Brussel

Gas en kernenergie staan in de lijst hoewel het niet om hernieuwbare energiebronnen gaat. Ze zijn daarin opgenomen als compromis na protesten van o.a. Duitsland (dat aardgas juist gebruikt als transitiebrandstof na het sluiten van de kerncentrales) en Frankrijk (waar nog 70% van de elektriciteit met kernenergie wordt opgewekt). Zonder deze compromissen zou het voorstel voor de groene taxonomie helemaal niet zijn aangenomen.

Duurzame technologie

De taxonomie geeft een ‘groen label’ aan energiebronnen en daarmee een signaal aan investeerders dat investeringen in deze technologieën duurzaam zijn. De lidstaten beslissen nog steeds zelf welke energiebronnen zij gebruiken, maar willen graag dat de energiebronnen van hun voorkeur als duurzaam worden beschouwd, omdat dit het binnenhalen van private investeringen vereenvoudigt.

Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) is blij met het besluit. Volgens hem kan de EU het zich niet permitteren kernenergie niet als duurzaam te zien als het de klimaatdoelen wil halen. Bij het opwekken van elektriciteit met kernenergie komt namelijk geen CO2 vrij.

Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks noemt het Europese compromis echter ‘een grote klap voor de reputatie van de EU als klimaatleider wereldwijd’ en zijn collega Paul Tang (PvdA) spreekt over ‘geïnstitutionaliseerde greenwashing op een ongeëvenaarde schaal.’

Oostenrijk en Luxemburg hebben aangekondigd dat zij naar de Europese rechter stappen om het opnemen van aardgas en kernenergie in de groene taxonomie ongedaan te maken. De Europese Investeringsbank gaf al eerder aan de groene labels uit de taxonomie te negeren.

Beeld: GLF Media/Shutterstock