Lees verder
De bioraffinaderij Alco Bio Fuel gaat samen met de industriële gasleverancier Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek € 10 miljoen investeren in een 'recovery unit' voor CO2, gevestigd bij Alco Bio Fuel in North Sea Port (Gent).
Redactie / Gent

De CO2 komt vrij als Alco Bio Fuel (lid van Flanders Biobased Valley) biomassa verwerkt tot bio-ethanol. Deze biomassa is organisch materiaal dat tijdens het groeiproces CO2 uit de lucht haalt. Behalve bio-ethanol en CO2 levert de biomassa ook nog eiwitten voor veevoeding en maisolie op.

De CO2 kan na opvang en behandeling hergebruikt worden in de voedings- en drankindustrie, de glastuinbouw, bij waterzuivering, bij koeltransporten of als chemische grondstof. De vaste vorm van CO2 is droogijs, een bekend koel- en reinigingsmiddel. Niet alleen verkleint Alco Bio Fuel op deze manier de CO2-voetafdruk van bio-ethanol, ook kan het bedrijf zijn productaanbod opvoeren.

In de lente van 2022, zal deze nieuwe lijn operationeel zijn . Inclusief een eerdere investering 5 jaar geleden, zal uiteindelijk een totaalbedrag van € 25 miljoen zijn geïnvesteerd om 160.000 ton CO2 op te vangen, te verwerken en in te zetten voor de vervanging van CO2 van fossiele oorsprong. De besparing is te vergelijken met het van de weg halen van 117.000 personenauto’s.

“Wij pakken de Europese uitdaging om in 2050 klimaatneutraal te zijn op”, aldus Charles-Albert Peers, CEO van Alco Bio Fuel. “Alleen willen wij als bedrijf dat al bereikt hebben in 2030.”

Beeld: North Sea Port