Lees verder
Into The Great Wide Open (ITGWO), het kunstfestival op Vlieland, gaat haar eigen ecologische voetafdruk met minimaal 50% verkleinen.
Redactie / Vlieland

Into The Great Wide Open gaat vanaf dit jaar € 5 euro van iedere verkochte toegangskaart gebruiken om haar ambitieuze streven naar een volledige klimaatneutrale opzet te versnellen. Doel van de aanpak is om het reizen van en naar het festival klimaatneutraal te maken. Dat geldt voor alle 6.000 bezoekers.

Biobrandstof

De toeslag van € 5 op iedere verkochte festivalticket krijgen bezoekers terug in de vorm van korting wanneer zij fossielvrij naar het festival reizen. De bijdrage van bezoekers die niet per trein, fossielvrije festivalbus, elektrisch/biobrandstof, fiets, zeilboot of lopend komen, wordt gebruikt om de gehele reis van alle festivalbezoekers klimaatneutraal te maken, dus ook de boot naar Vlieland. Dat gebeurt door middel van een zogeheten fuel replacement: fossiele kilometers worden gecompenseerd met reizen op tweede generatie biobrandstof, gemaakt van plantaardige gebruikte kook-oliën, zoals frituurvet. Daardoor wordt 85-90% fossiele CO2-uitstoot voorkomen en de lokale uitstoot van SOx, NOx en fijnstof sterk verminderd.

Tijl Couzij, projectleider Lab Vlieland: “Voor de meeste festivals en evenementen geldt dat zo’n 50 tot 75% van hun totale uitstoot voortkomt uit de bezoekersreizen. Met de ‘Goede Reis’ wordt juist die uitstoot weggenomen. Andere festivals kunnen dit concept gemakkelijk overnemen. Zo kunnen de meeste Nederlandse festivals binnen een jaar tijd alle bezoekersreizen klimaatneutraal maken. Wij nodigen iedereen van harte uit om samen actie te onder nemen richting circulaire en klimaatneutrale festivals. “

Koploper

Into The Great Wide Open is al jaren koploper in de duurzame en groene festivalwereld. Zo is er op het hele terrein geen wegwerpplastic en restafval. Sinds 2017 draait de volledige energievoorziening op fossielvrije bronnen. Bijna 40% van al het goederentransport en al het bouwmaterieel is fossielvrij. Alle bootovertochten van de crew, artiesten, en vrijwilligers zijn eveneens fossielvrij en zo’n 30% van de bezoekers reist al duurzaam. Ook werden vorig jaar artiesten ingevlogen op duurzame kerosine.

Beeld: Marleen Annema