Lees verder
De lente is hét startsein voor het festivalseizoen. Fijne muziek, heerlijk eten en een unieke sfeer trekken jaarlijks miljoenen Nederlanders naar festivals. Gelukkig is er bij festivalorganisaties steeds meer aandacht voor circulariteit. Hoe pakken zij dat aan?
Redactie / Leeuwarden

Dat is het thema van het Circulair Café Friesland van 19 april in Leeuwarden. Gerard Roemers, consultant bij het duurzame adviesbureau Metabolic uit Amsterdam, geeft daar onder meer praktische handvatten voor festivals zonder afval. Dat gaat verder dan het gebruik van biologisch afbreekbare bekertjes. Het bureau voerde voor diverse festivals complete materiaalstroomanalyses uit. Daarbij is gekeken naar hoe zij hun ambitie om circulair / zero waste te zijn kunnen waarmaken met praktische maatregelen. Het heeft geresulteerd in circulaire maatregelen voor individuele festivals, maar ook in een praktisch Handboek voor Afvalvrije Festivals.

Living lab

Sjoerd Bootsma, artistiek directeur van het festival Welcome to the Village (van 19 t/m 22 juni 2018 in Leeuwarden) heeft een eigen kijk op festivals. Hij ziet ze als veel meer dan evenementen met goede muziek en lekker bier. Een festival is volgens hem een tijdelijk dorp, een samenleving op schaal. WTTV heeft zelfs de ambitie een van de duurzaamste festivaldorpen van Europa te zijn. Zo’n dorp vormt volgens Bootsma een living lab, waar je perfect nieuwe innovaties of samenlevingsvormen kunt testen. Bijvoorbeeld op het gebied van circulaire economie, duurzame energie of inclusiviteit. Want als een slim idee werkt op een festival, dan kan het ook werken in de echte wereld!

Pitches

Na deze twee presentaties krijgen organisatoren van festivals en makers van circulaire festivalproducten de gelegenheid om een pitch te houden voor beide experts, die de sprekers tips & tricks geven. Na afloop is er een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling Places of Hope, op 4 april is geopend in het kader van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa.
Bijwonen van het Circulair Café is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Dat kan nog t/m zondag 15 april, dus wees er snel bij! Meer informatie is te vinden in de agenda.