Lees verder
Als het aan oprichter van NNRGY, Jan Govert van Gilst, ligt gebruiken we binnenkort alleen nog maar materialen met een lage ecologische footprint. Dankzij nieuwe investeerders komt dat doel steeds dichterbij.
Honselersdijk

Dankzij de investeerders in NNRGY komen er duurzame alternatieven voor plastic, papier en beton op de markt. In 2014 verkocht NNRGY al het eerste papier zonder daarbij bomen te kappen. En sinds 2014 zijn er een aantal toepassingen bij gekomen, zoals bioafbreekbaar plastic zonder olie en beton uit de 3D printer. Dit jaar nog brengt het bedrijf de verschillende grondstoffen op de markt. In samenwerking met toonaangevende businesspartners worden vier nieuwe bedrijven opgericht voor de productie.

Olifantsgras

Om daarnaast te kunnen voldoen aan de toenemende marktvraag naar duurzaam materiaal, plant NNRGY nieuwe arealen Miscanthus Giganteus, oftewel Olifantsgras aan. De rietachtige grassoort vormt de natuurlijke kern voor alle duurzame grondstoffen van het bedrijf. De snelgroeiende gewassen worden in Nederland verbouwd op grond die anders ongebruikt blijft. Dit maakt het een milieuvriendelijk en marktconform alternatief voor traditionele grondstoffen. Het gras neemt bovendien grote hoeveelheden CO² per hectare op.

Bij bedrijven is de urgentie om milieuvriendelijk materiaal te gebruiken groter dan ooit, want grondstoffen worden schaarser en consumenten milieubewuster. Onlangs beloofde Unilever verduurzaming van al haar verpakkingsmateriaal in 2025 en in Den Haag tekenden 180 partijen het Nationaal Grondstoffen akkoord.