Lees verder
Unipak staat op het punt om Pulltic op de Nederlandse markt te brengen. Gesprekken met enkele retailers lopen inmiddels. Het bedrijf uit Steenbergen zal in eerste instantie agf-schaaltjes gaan produceren op basis van composteerbaar plastic van aardappelzetmeel. Later zal Unipak ook natuurvezels toevoegen.
Lucien Joppen / Steenbergen

Dat zegt verpakkingsadviseur Eddie Clarijs (Unipak) in een interview met Agro&Chemie. Eerder dit jaar stelde Clarijs op een bijeenkomst, georganiseerd door het NAC (Natuurvezel Applicatie Centrum) dat de ontwikkeling met horten en stoten ging. Vooral het extruderen van het aardappelzetmeelgranulaat met natuurvezels leidde tot problemen met de extruder. Ook vertoonden de folies na het extrusieproces vaak gaten.

‘Deze problemen hebben we nu voldoende onder controle. We zullen in 2018 verdere testen uit gaan voeren met een type natuurvezel. Welke kan ik nog niet zeggen. We hebben de keuze uit vier soorten. Wel kan ik zeggen dat de vezels qua lengte en buigzaamheid geschikt moeten zijn voor extrusie. Zijn deze te kort of te stijf, dan breken de vezels en is de folie ongeschikt voor verdere verwerking.’

Lees verder in het complete interview met Clarijs.