Lees verder
TotalCorbion gaat volgend jaar chemisch gerecycled PLA (rPLA) op de markt brengen als onderdeel van de Luminy® PLA portfolio. Dat maakte François de Bie, Senior Marketing & Supply Chain Directeur van TotalCorbion bekend tijdends EFIB 2020.
Redactie / Brussel

Het gerecylede bioplastic is geschikt voor alle gebruikelijke PLA-toepassingen, omdat de kwaliteit en eigenschappen identiek zijn aan die van ‘virgin’ PLA. Volgens François de Bie is het echter vooral ideaal voor droge en biologische voedselverpakkingen, flexibele verpakkingen en foodservice-artikelen: “Het zijn deze toepassingen waar normale mechanische gerecyclede materialen problemen opleveren, omdat ze met voedsel in contact komen.”

Productie in Europa

Eind september maakte TotalCorbion bekend naast de huidige productiefaciliteit in Thailand ook een grote Europese PLA-fabriek te willen bouwen in Grandpuits, Frankrijk, waar al een chemische site van Total is gevestigd. Deze zal naar verwachting ook rPLA produceren. “Het deel van de fabriek dat de chemische recycling uitvoert, is eigenlijk een geïntegreerd onderdeel van het totale fabrieksontwerp”, zegt De Bie. “Dat is nog een voordeel van onze aanpak: we hoeven geen aparte operationele unit te bouwen voor chemische recycling. Dit verlaagt de investeringskosten en tijd en verlaagt de operationele kosten. De apparatuur kan ook worden gebruikt om ons intern afgekeurde PLA opnieuw te verwerken.”

Het chemisch recycleerproces is volgens De Bie rechttoe-rechtaan en daardoor zeer duurzaam: “We gebruiken alleen PLA (dat van nature biobased is) als grondstof voor het chemische recyclingproces. Het is heel eenvoudig om PLA af te breken tot het monomeer: we voegen water en warmte toe aan PLA en het hydrolyseert tot melkzuur. Daarna kunnen we de bestaande PLA-productie-infrastructuur gebruiken om er weer PLA van te maken.”

Het chemisch gerecyclede PLA komt in het eerste kwartaal van 2021 op de markt. Volgens De Bie is er nu al een grote interesse. Zeker in het begin zal het aanbod echter nog beperkt zijn, waardoor de prijs waarschijnlijk iets hoger zal uitvallen dan die van regulier PLA.

EFIB

EFIB is de toonaangevende Europese conferentie voor industriële biotechnologie, die deze week digitaal plaatsvond. Volgend jaar zal EFIB 2021 naar verwachting weer fysiek plaatsvinden, op 6 en 7 oktober in Wenen, Oostenrijk. Zie voor meer informatie de EFIB website.

Beeld: Tuangtong Soraprasert/Shutterstock