Lees verder
Twee pioniers op het gebied van genoombewerking, Emmanuelle Charpentier (Max Planck Unit for the Science of Pathogens, Berlijn, Duitsland) en Jennifer A.Doudna (University of California, Berkeley, VS) hebben de Nobelprijs voor Chemie 2020 gewonnen.
Redactie / Stockholm

Ze ontwikkelden het CRISPR/Cas9 genoombewerkingssysteem, een veelbelovende techniek met behulp van een genetische schaar om DNA met extreem hoge precisie te bewerken.

“Er zit een enorme kracht in deze genetische tool, die ons allemaal aangaat. Het heeft niet alleen een revolutie teweeggebracht in de basiswetenschap, maar heeft ook geresulteerd in innovatieve gewassen en zal leiden tot baanbrekende nieuwe medische behandelingen”, aldus Claes Gustafsson, voorzitter van het Nobelcomité voor Chemie.

Sinds Charpentier en Doudna in 2012 de CRISPR/Cas9 genetische schaar ontdekten, is het gebruik ervan explosief toegenomen. Deze tool heeft bijgedragen aan veel belangrijke ontdekkingen in fundamenteel onderzoek, en plantonderzoekers hebben gewassen kunnen ontwikkelen die bestand zijn tegen schimmel, ongedierte en droogte. In de geneeskunde zijn klinische proeven met nieuwe kankertherapieën aan de gang, en de droom om erfelijke ziekten te genezen staat op het punt uit te komen. CRISPR/Cas9 heeft de levenswetenschappen naar een nieuw tijdperk gebracht, met name in geografische gebieden waar achterlopende regelgeving het gebruik ervan niet beperkt.

Beeld: Catalin Rusnac/Shutterstock