Lees verder
Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie VIB heeft een vergunning gekregen voor een veldproef met maïsplanten waarin met behulp van CRISPR een paar kleine erfelijke wijzigingen zijn aangebracht. Hierdoor kan VIB het al in 2017 gestarte veldproefwerk met deze planten voortzetten.
Redactie / Gent

Na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in juli 2018 besloot de federale overheid dat er voor een dergelijke veldproef vergunningsplichtig is. Aanpassingen aangebracht met behulp van CRISPR zouden niet van de GGO-wetgeving zijn uitgezonderd, terwijl dat wel geldt voor dezelfde mutaties aangebracht met behulp van ioniserende straling of chemische stoffen.

Chirurgische precisie

In de wetenschappelijke wereld is er concensus dat wijzingen in gewassen door middel van CRISPR doelgericht en met chirurgische precicie zijn aan te brengen. De techniek helpt om planten te ontwikkelen die kunnen bijdragen aan het realiseren van belangrijke duurzaamheidsdoelstellingen, zoals het verminderen van de milieu-impact van de landbouw, het bestand maken van gewassen tegen klimaatstress, het gezonder maken van voedsel en het beschermen van de biodiversiteit. Vaak gaat het om het introduceren van kleine erfelijke variaties (mutaties) die ook spontaan in de natuur kunnen ontstaan of het gevolg zijn van traditionele veredelingsmethoden. ‘Er is een wereldwijde consensus dat CRISPR-mutanten op zijn minst net zo veilig zijn als traditionele mutanten’, zegt Dirk Inzé, wetenschappelijk directeur van het VIB-UGent centrum voor Planten Systeembiologie.

De wetenschappelijke veldproef richt zich op fundamenteel onderzoek naar de gevolgen van de steeds moeilijkere teeltomstandigheden als gevolg van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en UV-straling. In de maïsplant van de veldproef worden mutaties geïnduceerd in genen die betrokken zijn bij het herstel van DNA-schade. Deze planten zijn niet bedoeld om verder te worden ontwikkeld en komen niet op de markt of in de voedselketen.

VIB gaat voor de uitvoering van de CRISPR-maïs veldproef samenwerken met ILVO. ​