Lees verder
De beslissing van het Europese Hof om CRISPR-Cas als genetische modificatie te bestempelen, heeft vergaande gevolgen voor de Europese veredelingssector. Onderzoeksopdrachten worden teruggetrokken en diverse bedrijven verplaatsen hun R&D naar buiten Europa.
Redactie / Wageningen

Dat zegt directeur Ernst van den Ende van de Plant Sciences Group in een artikel op de nieuwswebsite voor studenten en medewerkers van Wageningen University & Research, Resource.

Met CRISPR-Cas kunnen gericht veranderingen worden aangebracht in het DNA van bacteriën, planten en dieren. Volgens het Europese Hof valt deze techniek onder de strenge wetgeving voor genetisch gemodificeerde organismen (gmo’s). Daardoor moeten gewassen die met CRISPR-Cas zijn verbeterd, een tijdrovende en kostbare toelatingsprocedure volgen voordat ze mogen worden verbouwd en verhandeld. Dat zet de Europese veredelingssector op achterstand, waarschuwt Van den Ende, want in bijvoorbeeld de VS en Japan kunnen veredelaars nu veel sneller nieuwe rassen ontwikkelen en op de markt brengen.

Opdrachten teruggetrokken

Door deze uitspraak zijn bij Wageningen Universiteit & Research al enkele grote onderzoeksopdrachten teruggetrokken. Om welke bedrijven en bedragen het gaat, wil Van den Ende niet zeggen. Bovendien vertrekken de onderzoeksafdelingen van veredelingsbedrijven, zoals het grootste Nederlandse handelshuis in pootaardappelen, HZPC, naar buiten de EU. Ook het Duitse veredelingsbedrijf KWS verplaatst een deel van de R&D van Europa naar de Verenigde Staten.

Groenteveredelingsbedrijven zoals Rijk Zwaan hebben besloten CRISPR-Cas in Europa alleen te gebruiken om nieuwe of betere eigenschappen uit te testen in hun researchafdelingen en hun vinding daarna na te maken met gangbare technieken. Dit kan omdat het genoom van de meeste groenterassen vrij eenvoudig is.

CRISPR-Cas gebruiken voor onderzoek en het resultaat namaken, is ook de route die wordt gekozen in de samenwerking tussen het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) en het Bio Treat Center in Venlo, waarover Agro&Chemie in oktober een artikel publiceerde dat nog is te lezen op deze website. Het artikel over het vertrek van veredelingsonderzoek uit de EU is te lezen op de website van Resource.