Lees verder
Europese landbouwbedrijven raken achter bij de rest van de wereld, als ze niet de modernste technieken voor plantveredeling mogen gebruiken. Dat zegt Neal Gutterson, CTO van de Amerikaanse zaadveredelaar Corteva Agriscience in het Financieele Dagblad (FD).
Redactie / Indianapolis

In de VS en andere landen is ‘gene editing’ met behulp van eenvoudige technologie als CRISPR-Cas, ZFN of Talen al volledig geaccepteerd voor de effectieve ontwikkeling van nieuwe of aangepaste gewassen. Het is een soort plantveredeling met de turbo erop. Daarbij wordt geen ‘vreemd’ materiaal in de plant in gebracht. In Europa worden deze technieken echter anders beoordeeld dan klassieke plantveredeling en vallen ze onder de strenge GMO-wetgeving.

Bloeddrukverlagende tomaten

Voorbeelden van producten die met gene-editing zijn veredeld en binnenkort op de markt komen (behalve in Europa), zijn ‘wasachtige’ mais, glutenvrije tarwe, tomaten die de bloeddruk verlagen en plantaardige olie zonder schadelijke verzadigde vetzuren.

Recent bekritiseerde de Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue eveneens Europa’s houding tegenover nieuwe technologieën in de land- en tuinbouw. Ook wetenschappers in Europa maken bezwaar tegen de strenge regelgeving tegen CRISPR-Cas.