Lees verder
Natuurmonumenten gaat de wanden van het nieuwe kantoor in Hedel isoleren met biobased matten, gemaakt van gras. Het kantoor bestaat uit een omgebouwde oude koeienstal.
Redactie / Hedel

Dat maakt het Interregproject Grasgoed bekend, waarvan zowel Natuurmonumenten als grondstoffenproducent Newfoss partner zijn. Grasgoed is gericht op het verwaarden van reststromen uit natuurbeheer. Het gras voor de isolatiematten komt dan ook van maaisel uit de eigen natuurgebieden van Natuurmonumenten. Newfoss (Uden) ontwikkelde de matten samen met producent Gramitherm uit Lausanne (Zwitserland). Ze zijn brandvertragend en voldoen aan alle eisen in de bouw, maar zijn minder irriterend voor de huid dan minerale isolatiematten van glas- of steenwol.

Energieneutraal proces

Voor de productie wast Newfoss onzuiverheden uit het maaisel. Het wordt vervolgens met superscherpe messen fijngesneden in stukjes van 1 tot 5 cm. Via een biologisch proces worden inhoudsstoffen uit het gras gehaald, zoals suikers, eiwitten en aminozuren. Een deel wordt omgezet naar energie, waardoor het proces in de fabriek energieneutraal plaatsvindt. De isolatiematten worden gemaakt van de overblijvende vezels.

De ontwikkeling van deze isolatiematten kwam tot stand dankzij het project Interreg Vlaanderen-Nederland, dat steun ontvangt van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Ook de provincie Antwerpen en provincie Noord-Brabant gaven financiële steun aan het project.