Lees verder
Frankrijk beschouwt gewassen die zijn ontwikkeld met genoomtechnieken zoals CRISPR niet als genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) en verzet zich tegen de beslissing van het Europese Hof van Justitie dat ze onder strikte GGO-voorschriften vallen.
Redactie / Parijs

Dat zei de Franse minister van Landbouw, Julien Denormandie in een interview met nieuwsagentschap Reuters: “Nieuwe Teelttechnieken zorgen voor een veel snellere ontwikkeling van een ras dat ooit van nature had kunnen ontstaan, en dat is een heel goede zaak. Gewassen die op deze manier tot stand komen, zijn geen GGO’s”

Vorig jaar kreeg de Franse regering een berisping van de hoogste administratieve rechtbank van het land, omdat de nationale regelgeving op dit gebied afwijkt van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dat oordeelde in 2018 dat mutagenese, ook wel Nieuwe Teelttechnieken op basis van gerichte bewerking van genen, onder de regels valt die gelden voor GGO’s waarin DNA van een andere soort is verwerkt.

De Britse minister van Landbouw kondigde eerder deze maand aan een openbaar debat te willen over genoombewerking in de landbouw en benadrukte dat Groot-Brittannië na de Brexit niet is gehouden aan de EU-regels op dit gebied.

Beeld: Natali_Mis/Shutterstock